Гравитация на планетите от Слънчевата система – на коя е най-силна?

8086
Гравитация на планетите от Слънчевата система – на коя е най-силна?
Снимка: NASA/JPL/ASU

Докато при нас – на Земята – новите научни данни водят до спор кой всъщност е открил закона за гравитацията и наистина ли е Нютон, или разказът за ябълката и дървото е просто оправдание за кражбата на идеи, принадлежащи на друг не по-малко велик учен – Робърт Хук, произнесъл думите „всички небесни тела имат сила на привличане или гравитация към собствените си центрове“, то в необятния Космос и споровете са по-необятни, а именно – коя е планета с най-силната гравитация. Всяка планета притежава собствена уникална гравитационна сила, но коя е първенецът и от какво зависи силата на гравитацията?

Гравитация на планетите от Слънчевата система

В едни древни времена учените вярвали, че Земята е центърът на Вселената. Звучи апетитно и някои хора определено считат себе си за център на Вселената, но нещата не стоят точно така. Много години е трябвало да изминат, преди астрономът и математик Николай Коперник (1473-1543) да опише вселена с център Слънцето, в която планетите са правилно подредени спрямо Слънцето и техните орбитални периоди са оценени. Коперник открива и въртенето на Земята около оста ѝ и постепенните промени в тази ос, отчитайки сезоните. Различните учени описват различно гравитацията:

Колко са планетите в Слънчевата система? Отговорът ще ви изненада

-          Според Галилео Галилей всичко на Земята пада с една и съща скорост, която се нарича ускорение поради гравитация и е почти еднаква навсякъде.

-          Брахе поставя Луната и Слънцето в орбита около Земята (геоцентрична), а другите планети в орбита около Слънцето (хелиоцентрична).

-          Исак Нютон поддържа теорията, че силата на гравитацията, която кара нещата да падат на Земята, е точно същата като силата на гравитацията, която поддържа планетите да се въртят в своите орбити в космоса. Нютон говори и за силата на гравитацията, зависима от масата. Масата на една планета определя количеството гравитация, която ще произведе. Тоест, когато се чудим коя планета от Слънчевата система има най-силна гравитация, просто трябва да видим коя има най-голяма маса. Най-голяма е масата на Юпитер, средният му радиус го прави почти 11 пъти по-голям от размера на Земята, а масата му е еквивалентна на 318 Земи, което би следвало да доведе до разглеждане на Юпитер като планетата с най-силна гравитация.

Ето кога можем да видим всички планети от Слънчевата система

-          Гравитацията на Юпитер – планетата с най-силна гравитация в Слънчевата система засяга и обекти, които не обикалят тази планета, привличайки астероиди и комети към Юпитер.

-          Ако имаше начин да стъпите на Юпитер, макар че той е газов гигант и повърхност в истинския смисъл на такава, няма, то ще бъдете 2 пъти и половина по-тежки от теглото ви на Земята. Странно е как гравитацията не само зависи от масата, но и променя теглото ни.

-          Има обект в Слънчевата система, чиято гравитационна сила е по-силна от тази на Юпитер, и този обект е… Слънцето, разбира се. Единствено то превъзхожда Юпитер, когато говорим за гравитация на планетите.

-          Не само масата има отношение към силата на гравитацията, но и плътността. Меркурий изпитва изненадващо силна повърхностна гравитация благодарение на високата си плътност, макар да има малка маса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com