Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грешката, заради която дрехите миришат лошо след пране

30 май 2024, 22:12 часа

Понякога се случва дрехите, които излизат от пералнята, да миришат на плесен. Първоначално може да си помислите, че това се дължи на цикъла на пране при ниска температура или на недостатъчното количество използван препарат. Въпреки това, най-честата грешка, която домакините правят, е да не оставят вратата на пералната машина отворена между пранетата.

„Пералните машини са тъмни, влажни места, които без подходяща вентилация могат да бъдат идеална среда за развитие на мухъл. В резултат на това прането ви може да се окаже с мухъл“, обяснява експертът Йесика Бело.

Защо трябва да оставяте вратата на пералнята отворена?

Точно както отварянето на прозореца на вашата баня след душ ще спре образуването на конденз и мухъл, тази процедура е важна и за пералнята.

Програмата за пране, която разваля пералнята

„Оставянето на вратата на пералнята затворена, когато не се използва, може да задържи влагата вътре във вратата на пералнята и гумените уплътнения на вратата, което ще насърчи растежа на мухъл и бактерии, тъй като тези организми виреят и се размножават във влажна и влажна среда“, обяснява техникът на перални машини Дейвид Милошев.

За да предотвратите подобни проблеми, винаги трябва да оставяте вратата отворена или поне леко отворена след всяко пране, за да осигурите достатъчна циркулация на въздуха вътре в уреда.

Миризмите на плесен не са единственият страничен ефект. С течение на времето мухълът може да повреди трайно уплътнението на вратата, което означава, че ще трябва да бъде сменено. В допълнение, мухълът може да се разпространи доста бързо в други части на пералнята, като контейнера за перилен препарат и зад самия барабан.

Всеки барабан на пералня, който е лошо вентилиран, може да образува мухъл. Този проблем е по-често срещан при пералните с предно зареждане, отколкото при моделите с горно зареждане, тъй като тези уреди имат гумени уплътнения.

Как да премахнете миризмата на мухъл от пералнята?

Въпреки че може да приемете, че прането при високи температури ще допринесе много за унищожаването на мухъла, то също така осигурява идеалното ниво на влажност за растеж, ако затворите вратата веднага след приключването на програмата или ако редовно оставяте влажни дрехи вътре в пералнята. 

„Изключително важно е да оставите предната врата на пералната машина с предно зареждане отворена, защото ако я държите затворена, водата и влагата вътре ще доведат до образуване на мухъл върху гумата на вратата. Това ще доведе до миризми и неизправност на вратата, и като цяло не е добро за вашата пералня“, обяснява Хана Джоунс от New Build Homes.

За щастие това лесно се поправя. Достатъчно е да използвате препарат за почистване на пералня. Може да го заместите със сода и оцет. Изсипете 1/2 оцет и 2 лъжици сода в отделението за перилен препарат. Пуснете пералнята на най-дългата програма за пране без да слагате дрехи в нея. 

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес