Грешките, които допускаме при пране и неусетно съсипваме дрехите

19761
Грешките, които допускаме при пране и неусетно съсипваме дрехите
Снимка: iStock/ Guliver

Убедени сме, че всички домакини по света са дълбоко благодарни на създателя на пералнята. Просто слагаме всичко в нея, натискаме бутона и готово – голяма част от домакинската работа е свършена от техниката. Не всичко се свежда до това. Оказва се, че всички ние допускаме грешки, които съсипват дрехите ни, но също така и самия електроуред.

Не закопчавате циповете

Те могат да попаднат в тъканите на дрехите и по този начин да ги повредят. Закопчайте всички панталони, дънки, якета и всяка друга дреха, която има цип. По този начин ще предпазите плата, а и машината, защото няма да се захване за някоя част от нея.

Миете много чорапи на едно място

После пък се чудите защо имате само един чифт. Хубаво е чорапите да се разделят, за да могат да се изперат добре. Наясно сме, че няма как да перете поотделно всеки един чифт, затова има торбички. Поставете 2-3 в една, в друга още толкова и пуснете пералнята. Така ще се изберат добре, но и ще имате и всички чорапи на едно място.

Твърде много прах

Мислите си, че като сложите повече, дрехите ще се изперат по-добре. На първо място тази логика изобщо не работи, на второ – струва ви твърде много. Ако сложите повече прах, рискувате дрехите ви да не се изплакнат добре. Същото важи и за самата машина.

Много белина

Ако искате да използвате белина при прането, то най-добре накиснете дрехите предварително. В пералнята машина има опасност да сложите повече и така тя да остане по дрехите. Това от своя страна предизвиква дразнене на кожата и дори остра алергична реакция. Накиснете дрехите 15 минути преди пране и те ще поемат толкова, колкото им е нужно от препарата.

Не разкопчавате ризите си

Да, циповете се затварят, но не и копчетата. Ако не разкопчаете ризата си, тя може да се разтегне и деформира. Нищо чудно и някое копче да се скъса и ако е по-дребно да отиде и в самата машина.

Неправилно зареждане

Ако сложите твърде малко дрехи – машината работи на празен ход. При по-голямо количество – не се изплакват добре. Поради тези причини сложете толкова дрехи, че разстоянието в горната част да не е повече от 10 см. Ако пък искате да изперете определени дрехи, то ги накиснете и след това пуснете само на програма за изплакване.

Не поглеждате етикетите

Някои дрехи не са за пералня, а други пък са за определена програма. Да, хубаво е да се разделят по цвят, но също така е добре да се обърне внимание и на останалите неща. Така, ще запазите максимално дрехите си и разделянето по цветове ще има смисъл.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com