Гърбат кит прави челна стойка (ВИДЕО)

7003
Гърбат кит прави челна стойка (ВИДЕО)

Гърбатите китове се явяват изключително подвижни животни. Видео, заснето от дрон, показва вертикалното гмурване и стърчащата отгоре опашка на един от представителите на този вид.

Гърбатият кит (Megaptera novaeangliae) е получил името си или заради гръбната перка, която напомня гърбица, или заради навика му силно да огъва гърба си при плуване. Тези водни бозайници са сравнително бавни – скоростта им при миграция не превишава 8-15 км/ч. В същото време те са сред най-енергичните и акробатични големи китове.

Вижте какво направи този кит с тези туристи (ВИДЕО)

Невероятен инцидент се случил в залива Монтерей в Калифорния, където британски туристи се отправили да наблюдават китовете. Младите хо...

Гърбатите китове нерядко пляскат по повърхността на водата със своите дълги перки и опашки, образувайки пяна, премятат се по гръб, показват муцуните си над водата. Често те изцяло изскачат от водата във вертикално положение и с оглушителен плясък падат долу. Смята се, че по такъв начин гърбатите китове се освобождават от екзопаразити. Нерядко тези животни се гмурват изцяло вертикално, като навън остава само опашката им.

Учените и досега не знаят с точност защо гърбатите китове правят това. Според специалистите от американското Национално управление за океански и атмосферни изследвания (NOAA) вертикалното гмурване с еднаква вероятност може да е почивка, развлечение или етап от кърменето на малките.

В полза на последната версия говори видеото, заснето наскоро на Хаваите с помощта на дрон. Отвисоко може да се види как женски гърбат кит заема вертикално положение, а плуващото недалеч малко китче се гмурва под нея.

Нощен танц на китове по време на северно сияние (ВИДЕО)

Преди дни в интернет се появи кратко, но уникално видео на полярно сияние. Този път операторът е успял да запечата как сиянието е освет...

Вижте също така видео на син кит, който кърми своето малко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com