Хитри начини лесно да се справиш с пърхота

1723
Хитри начини лесно да се справиш с пърхота
Снимка: Thinkstock/Guliver

Пърхотът е много неприятно състояние, с което се сблъскват много хора. Това е много обезпокоителен, особено поради повтарящия се характер. Белите люспи, падащи от косата, също са смущаващ проблем. Ето защо е важно да се предприемат незабавни действия.

Има няколко вида пърхот, но най-често е възможно да се отървете от него не само без помощта на специалист, но и с помощта на естествени методи.

Как да се преборим с честата поява на пърхота

Пилинг на скалпа и неприятен сърбеж са основните симптоми на себорея. Преди наричахме това заболяване пърхот. Ексфолиращите люспи на ко...

Оцет срещу пърхот

Оцетът е добре познат домашен лек за пърхот, който съществува от дълго време. Съдържащите се в него киселини подобряват не само състоянието на скалпа, но и на самата коса. Най-препоръчително е за тази цел да използвате ябълков оцет, който има много по-мека миризма от обикновения оцет. Характеризира се и с много високо съдържание на витамин Е, което го прави естествен антиоксидант. Ябълковият оцет поддържа скалпа в много добро състояние, като премахва пърхота и го укрепва, както и придава на косата силен блясък.

Оцетът има силни регенериращи свойства за скалпа, благодарение на което противодейства на образуването на пърхот. Причинителят на това заболяване са гъбичките, докато оцетът има фунгицидни свойства. За да предпазите косата си от това заболяване, достатъчно е да практикувате изплакване с ябълков оцет всяка седмица. Просто изсипете две супени лъжици оцет в чаша преварена вода, след това оставете да изстине и изплакнете косата си с приготвения разтвор. Не е нужно да се притеснявате за характерната миризма на оцет, тъй като в случая на ябълков сайдер миризмата се изпарява много бързо и не е интензивна или дразнеща - дори не е необходимо да изплаквате косата си допълнително.

Кокосово масло срещу пърхот

Как да се преборим с пърхота с  други домашни средства освен оцет? Кокосовото масло е метод, който може да съдейства, но не забравяйте, че няма да помогне за борба с причината за проблема. То не противодейства на микроорганизмите, които причиняват пърхот, и няма фунгицидни свойства, така че самото му използване не осигурява ефективно лечение. Маската срещу пърхот с кокосово масло дълбоко овлажнява скалпа, като значително намалява лющенето. Силните овлажняващи свойства подобряват отслабеното състояние на кожата, като я подхранват, а самата коса е приятна на допир и гладка.

С обикновена вода за уста може да се избавите от пърхота

Повечето от нас използват вода за уста след измиване на зъбите. Това е отлично антисептично и противогъбично средство, което почиства д...

Лимон срещу пърхот

Лимоновият сок срещу пърхот е ефективен метод за борба с това състояние, но трябва да имате предвид, че pH на скалпа се променя често и този метод дава доста краткосрочни резултати. Въпреки това киселинността на лимоновия сок гарантира защитна бариера срещу микроорганизмите, които причиняват пърхот. Начинът за използване на тези свойства е чрез смес от лимонов сок и сол.

И двете съставки трябва да се смесят с топла вода и след това скалпът да се масажира с полученото вещество. За целта са ви необходими две супени лъжици сол, сок от един лимон и чаша топла вода. Най-добре е сместа да се излее в бутилка с пулверизатор, което ще улесни нанасянето на сместа върху главата - след 10 минути можете да я изплакнете и да измиете косата си с деликатен шампоан.

Ефектите, получени благодарение на този метод, включват инхибиране на себореята, намаляване на усещането за сърбеж, балансиране на pH на скалпа, цялостно почистване и омекотяване на мазния епидермис.

Ето и още хитри начини да се справите с пърхота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com