Хладилниците с фризер са едни от най-харчещите уреди - Как да избегнем големите сметки?

4536
Хладилниците с фризер са едни от най-харчещите уреди - Как да избегнем големите сметки?
Снимка: iStock/Guliver

Тъй като кризата с издръжката на живота се стоварва върху домакинствата както по отношение на сметките за ток, така и по отношение на разходите, много от тях ще се стремят да намалят разходите си, където могат. Един от начините, по които хората могат да намалят разходите си, е като използват домакинските уреди по правилен и ефективен начин. Специалисти по климатизация и хладилна техника споделят своите най-добри съвети и препоръки, за да спестите пари, когато става въпрос за вашия хладилник с фризер.

Нашите хладилници работят 24 часа в денонощието, всеки ден, което ги прави едни от най-скъпите уреди в домовете ни. С нарастването на сметките за ток, домакинствата търсят хитри начини да спестят пари и първото място, което им препоръчваме да погледнат, са техните хладилници с фризер. Ето кои са грешките при използването на хладилници и фризери, които да избягвате:

Ето как вкъщи да е топло без високи сметки

1. ПОСТАВЯНЕ НА ХЛАДИЛНИКА И ФРИЗЕРА В ГАРАЖ ИЛИ НАВЕС

Повечето съвременни хладилници и фризери вече са снабдени с вграден сензор за температурата на околната среда. Температурата на околната среда обикновено е стайната температура или температурата на въздуха около разглежданото оборудване, като например търговски хладилник или фризер. Когато използвате хладилник, в който температурата не се поддържа, температурата на околната среда може да повлияе на работата на хладилника. Ако е поставен на открито, например под навес или в гараж през зимата, и температурата падне под четири градуса, фризерът ви е възможно да спре да работи.

Ето защо сметките ви за вода са толкова високи

2. ПРЕПЪЛВАНЕ НА ХЛАДИЛНИКА И ФРИЗЕРА 

Домакинствата, които пълнят тези уреди догоре, пречат на въздуха да преминава през устройството и част от съдържанието може да остане неохладено. Това може да доведе до разваляне на храната или хранително отравяне и може да бъде постоянно. За да постигнете най-добри резултати, уредът трябва да бъде добре зареден, но не и прекалено пълен.

3. ПРЕДПОЛАГАТЕ, ЧЕ СКЪПИТЕ ХЛАДИЛНИЦИ РАБОТЯТ ПО-ДОБРЕ

Хората не трябва винаги да приемат, че по-скъпият хладилник с фризер е задължителнопо-добър от по-евтиния. Цената не е показател за ефективност и можете да платите по-висока цена, но да получите посредствен хладилник. Ако работата на вашия хладилник с фризер е слаба, може да се окаже, че заменяте преждевременно развалена храна и плащате прекалено високи сметки за ток.

Ето как да разберете кой уред харчи най-много ток в дома ви

Какво да направите вместо това:

1. УВЕРЕТЕ СЕ, ЧЕ НИВАТА НА СТЪПАЛАТА НА ХЛАДИЛНИКА СА РАВНОМЕРНИ.

Ако има наклон, охлаждащата течност в хладилника ви може да се събере в тръбите, което кара помпата да работи по-усилено. Така хладилника ве ще е по-малко ефективен, но наклоненият хладилник може да означава, че хладилникът ви изразходва повече енергия, отколкото е необходимо.

2. ОСТАВЕТЕ ПРОЛУКА ЗА ВЕНТИЛАЦИЯ 

Позицията на хладилника може да окаже влияние върху това колко усилено трябва да работи той. Уверете се, че е възможно най-далеч от източници на топлина като фурни и радиатори. Също така се опитайте да го държите далеч от пряка слънчева светлина. Уверете се, че хладилникът ви може да диша. Без подходяща вентилация можете да повредите хладилника и да го накарате да консумира повече енергия. Необходима ви е поне четвърт сантиметър пролука за вентилация отстрани на хладилника, както и един сантиметър отзад и отгоре.

Какво печелите, ако използвате енергоспестяващи уреди

3. ПРОВЕРЕТЕ ДРЕНАЖА НА ХЛАДИЛНИКА И ФРИЗЕРА

С течение на времето във фризера на хладилника ви могат да се натрупат отпадъци, които в крайна сметка да блокират оттичането. Това ще доведе до преливане на водата от улея и стичането ѝ в хладилника ви. Ако проблемът не бъде решен, той може да стане толкова сериозен, че да унищожи хладилника ви и да повреди всички храни в него. Друг начин да се гарантира, че хладилниците с фризер са енергийно ефективни, е да се провери дали уплътненията на вратите работят правилно. Всяка повреда на уплътненията около вратите на уреда ще позволи на топлия въздух да навлезе вътре, което ще принуди хладилника или фризера да работи по-усилено, за да поддържа зададената температура. Проверете уплътненията за разкъсвания, изкривявания в ъглите или дори за места, където уплътненията са се втвърдили. Можете да ги смените сами. Понякога това е толкова лесно, колкото да извадите старите, но може да се наложи да разхлабите някои винтове, които ги държат на място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com