Храни против цигари

12391
Храни против цигари
Снимка: iStock/Guliver

Много хора се опитват да откажат цигарите, като ги заместват с консумация на дъвки, бонбони, семки, ядки и тям подобни. Но такива „заместители“ надали ще ви помогнат да изоставите вредния си навик. Съществуват други храни, които едновременно притъпяват както желанието „да си дръпнеш“ цигарен дим, така и спомагат за намаляване на наднорменото тегло или, по-простичко казано – за отслабване.

Горчиви и кисели плодове. Никотинът унищожава витамин С, което означава, че в организма на пушача това полезно вещество е винаги в недостиг. Освен това, киселият и горчив вкус намаляват желанието за цигари. Опитайте се винаги да имате наблизо сушени плодове: резенчета портокал, грейпфрут, ананас, манго или касис. Те спомагат за намаляване на апетита и в същото време осигуряват на тялото основни микроелементи и целулоза (днес позната повече като „фибри“).

Факти, които ще те стимулират да откажеш цигарите

Тютюнът причинява 8 милиона смъртни случая годишно. Когато тази година бяха публикувани доказателства, че пушачите са изложени на по-го...

Чай против тютюн. Заменете ритуала на пушене (който много често се свежда до класическото „кафе с цигарка“) с друг: например сварете чай. Като споменахме кафето: не се отнасяйте с прекалено доверие към максимата на някои дами: „Кафе без цигара е като целувка без мустак – губи се чарът!“

Всеки сорт чай ще свърши работа, главното е да добавите джинджифил и резен лимон към него. Джинджифилът е добър с цел притъпяване на желанието за пушене и помага за загуба на тегло. Някои дори дъвчат парченца от този корен, което е много по-ефективно от лекарствени таблетки за смучене. 

Билкова смес от подбел, липа и медуница (меча пита) е много подходяща за чай против тютюнопушене: подбелът помага за прочистване на бронхите и белите дробове, липата успокоява и омекотява лигавицата, а медуницата премахва храчките и пречиства кръвта.

Патладжан. Това е един от най-добрите зеленчуци за тези, които решат да откажат цигарите. Съдържа никотинова киселина, която придава характерната му горчивина.

Редовната консумация на ястия от патладжан ще спомогне за облекчаване на симптомите на никотинова зависимост. Пък и патладжанът е изключително нискокалоричен, а ефектът му върху апетита е подобен на този на храните, богати на белтъчини (протеини) - чувството на глад се притъпява забележимо дори от малки порции.

Разкриха как тютюнопушенето ускорява стареенето

Добрата новина за хората, които планират да спрат пушенето е, че само две седмици след изпушването на последната цигара кожата ви започ...

Също така, природен никотин се намира в картофите и доматите.

Пшеничени трици. Триците са източник на витамин В6. Той се съдържа още в орехите, зърнените храни, боба, морковите, зелето, картофите, скумрията, черешите, портокалите и лимоните. Особено е високо съдържанието му в спанака, който също помага за намаляване на нуждата на организма от мазни храни.

Тютюнопушенето увеличава нуждата на организма от витамин В6 - а при неговия недостиг човек става раздразнителен, нарушава се нормалният метаболизъм на белтъчини и мазнини. Ето защо експертите съветват да се увеличи дялът на храните, богати на B6 - не само за тези, които са решили да откажат тютюна, но и за онези пушачи, които все още нямат намерение да се отърват от своята зависимост.

Също така, пушачите се нуждаят от антиоксиданти, витамини C, E. Тук са крайно подходящи цитрусови плодове, чушки, зеле, киви, касис (като източници на витамин C); а бадеми, шам-фъстък, слънчогледови семки, грах, морски зърнастец и зеле ни предоставят витамин Е. 

Броколи, зелен чай, сок от нар и грейпфрут ще помогнат за преодоляване на хроничната интоксикация, причинена от тютюнопушенето.

10 хитри начина, с които може да откажете цигарите

Никога не е твърде късно да се откажете от тютюнопушенето и ще получите много ползи, независимо на каква възраст сте. Ето няколко бързи...

Далеч неслучайно бившите пушачи често ги тегли към ядене. Причината е, че никотинът засяга определени неврони в мозъка и намалява апетита. При спиране на тютюнопушенето апетитът се възвръща. В тази случай липсата на никотин води до засилване на удоволствието от храни, богати на прости захари и мазнини, и съответно, до приемане на допълнителни калории. Диета, наситена на фибри (каквито се съдържат предимно в зеленчуците и плодовете), ще спомогне да се избегне наддаването на тегло при отказ от тютюнопушенето.

Според диетолозите е полезно да имате под ръка пресни зеленчуци, нарязани на парчета: сурови моркови, целина, чушки, които можете да хапнете, когато почувствате желание за пушене. Освен това нискокалоричните зеленчуци ще ви предпазят от напълняване, ако се откажете от пушенето, и са чудесен източник на гореспоменатата целулоза, наричана още „фибри“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com