Хранителни комбинации, които да избягвате, защото са вредни

2513
Хранителни комбинации, които да избягвате, защото са вредни
Снимка: iStock

Въпреки че комбинациите от храни могат да подобрят вкуса и да предложат възхитителни кулинарни преживявания, някои комбинации могат да имат неблагоприятни последици за здравето ни. От съществено значение е да се съобразяваме с храните, които съчетаваме, за да избегнем потенциални храносмилателни проблеми, смущения в хранителните вещества и дори нарушено усвояване на хранителните вещества. В тази статия ще разгледаме някои комбинации от храни, които трябва да се избягват в името на нашето благополучие.

Плодове и нишесте

Комбинирането на плодове с храни с нишесте, като хляб, макаронени изделия или картофи, може да доведе до храносмилателен дискомфорт. Плодовете имат по-високо съдържание на вода и се смилат сравнително бързо, докато разграждането на нишестените храни отнема повече време. Когато се консумират заедно, плодовете са склонни да се задържат в стомаха, да ферментират и да причиняват подуване на корема, газове и лошо храносмилане. Препоръчително е да консумирате плодове на празен стомах или да изчакате няколко часа след консумация на нишестено ястие, преди да се насладите на десерт на плодова основа.

Кои са най-отровните комбинации храни - никога не ги смесвайте!

Млечни продукти и цитрусови плодове

Комбинирането на млечни продукти, като мляко или кисело мляко, с цитрусови плодове или техните сокове може да попречи на храносмилането и да предизвика неприятни симптоми. Високата киселинност на цитрусовите плодове може да сгъсти протеините в млечните продукти, което води до стомашно разстройство, спазми или дори диария.

Тази комбинация може също така да възпрепятства усвояването на хранителните вещества, особено на калция. Най-добре е млечните продукти и цитрусовите плодове да се консумират поотделно, за да се избегнат тези храносмилателни смущения и да се осигури оптимално усвояване на хранителните вещества.

Тези 6 комбинации от храни ни карат да качваме драстично килограми

Протеин и нишесте

Едновременната консумация на богати на протеини храни, като месо, риба или боб, с храни, съдържащи скорбяла, може да затрудни храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Протеините се нуждаят от киселинна среда за правилно храносмилане, докато нишестето изисква алкална среда.

Когато се комбинират, организмът може да се бори да поддържа идеалния рН баланс за двата процеса, което води до по-бавно храносмилане, подуване на корема и дискомфорт. Препоръчително е протеините и нишестето да се консумират на отделни хранения, за да се осигури оптимално храносмилане и усвояване на хранителните вещества.

Въпреки че експериментирането с комбинации от храни може да бъде забавно, от решаващо значение е да сте наясно с потенциално вредните съчетания. Комбинирането на плодове и нишесте, млечни продукти и цитрусови плодове или протеини и нишесте може да доведе до проблеми с храносмилането, смущения в усвояването на хранителните вещества и нарушено усвояване. Като практикуваме съзнателно хранене и отделяме тези комбинации, можем да поддържаме добро храносмилателно здраве и да осигурим правилното използване на хранителните вещества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Ветеринар обясни защо котките всъщност спят толкова много

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com