Идеи за естествен прием на антиоксиданти всеки ден

1704
Идеи за естествен прием на антиоксиданти всеки ден
Снимка: iStock

Диета, богата на антиоксиданти, може да ви помогне да забавите естествения процес на стареене, да защитите имунната система, да избегнете риска от сърдечно-съдови заболявания и да внесете повече енергия и жизненост в ежедневието си.

Храните, които съдържат антиоксиданти, обикновено са с ниско съдържание на калории и богати на витамини, минерали и електролити, които дълбоко подхранват тялото, предлагайки множество ползи за здравето.

Понякога не е лесна задача да определите кои храни съдържат антиоксиданти, как да ги включите в ежедневната диета и колко да консумирате, за това ви предлагаме някои идеи, за да можете да добавите антиоксиданти към ежедневната си диета по лесен и естествен начин.

Увеличете консумацията на антиоксиданти естествено

1. Използвайте подправки и ароматни билки

Някои подправки като магданоз, копър, куркума, джинджифил, риган и къри ще придадат на ястията ви изискан и различен вкус, осигурявайки всичките им антиоксидантни свойства.

2. Плодове и ядки за закуски между храненията

6 антиоксиданта, които ще забавят появата на бръчките

Когато чуем за свободни радикали, винаги се сещаме за антиоксиданти. Знаем, че те са нашите защитници, които ни помагат да се справим с...

Можете да включвате плодове в диетата си всеки ден, за да похапвате между храненията, като лека закуска. Портокалите, ягодите, кивито и особено къпините и боровинките предлагат голямо количество естествени антиоксиданти.

Можете да вземете 2 парчета плодове, нарязани на парчета (по-добре необелени) или шепа дехидратирани плодове като стафиди, сушени кайсии, сушени смокини или сливи.

Ако предпочитате по-сладък и бърз вариант, пригответе вкусни смутита или сокове със сезонни плодове. Те са много практична алтернатива, че консумирате няколко плода всеки ден.

От друга страна, ако харесвате солена закуска, ви предлагаме да вземете шепа ядки. Орехи, бадеми, лешници, кедрови ядки или кашу са много здравословен избор. Те съдържат антиоксидантни свойства, предлагат допълнително количество фибри към вашата диета и ще ви дадат енергия за целия ден.

3. Заменете кафето с чай или запарки

Най-мощните антиоксиданти и ненадмината им полза за здравето ни

Антиоксидантите са от изключителна полза за здравето, предпазват клетките от оксидативен стрес и от свободните радикали – естеств...

Зеленият чай е един от най-добрите варианти. Той е богат на катехини, антиоксиданти, които помагат за предпазване на тялото от развитието на рак, подобрява когнитивните функции с напредването на възрастта и е добър съюзник за поддържане на здравословно тегло. Можете да пиете две или три чаши зелен чай, разпределени през деня.

4. Опитайте нови и разнообразни готварски рецепти

Оставете настрана рутината и вложете малко въображение в кухнята! Осмелете се да приготвите нови и вкусни рецепти за супи, салати и смесени ястия с месо и риба. Зеленчуци като броколи, спанак и патладжан са отлични антиоксиданти и много универсални в кухнята.

Можете да приготвите богати и разнообразни ястия от зеленчуци, приготвени на пара, на скара или печени на във фурна. Те са много здравословни варианти и лесни за приготвяне.

Не забравяйте, че е препоръчително да консумирате поне 2 порции (около 800 грама) пресни и разнообразни плодове и зеленчуци на ден и ако са в сезон, много по-добре. Въпреки това, ако по някаква причина не консумирате препоръчаното дневно количество, ви предлагаме да придружите ежедневната си диета с хранителни добавки. Те са практична алтернатива, която осигурява доставката на всички необходими хранителни вещества за балансиране на вашата диета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com