Идва ли краят на селфито?

2857
Идва ли краят на селфито?
Снимка: iStock/Guliver

Прекалено изкуствени, неестествени, постановъчни. Селфитата ще останат в миналото. или понe това предвиждат психолозите в ново изследване, съобщи Die Welt. Учени от университета във Вашингтон провели експеримент с участието на две групи студенти от различни университети. Първата група от 30 студента попълнила анкетни за себе си и предоставили на изследователите достъп до 30 от последните си публикации в Instagram. Преди това учените разделили всички фотопортрети на две категории: селфи и снимки, снимани от друг човек. Втората група от 119 студенти оценявала профилите на останалите в Instagram. Студентите трябвало да оценят снимките по 13 критерия, например - до колко уверен в себе си може да е човекът от снимката, до каква степен е общителен и успешен.

Оказва се, че хората, които публикуват много селфита предизвикват антипатия у другите и изглеждат по-малко успешни, неуверени и необщителни. Селфито е получавало още по-отрицателна оценка, когато е било фокусирано върху физическия облик на човек, например - той се е наклонил или позира пред огледало.

Най-грозните плажни селфита

Всички си почиваме на морето или поне повечето от нас, но не всички публикуваме всяка крачка по плажа в профила си в социалните медии. ...

Хората, публикували снимки, направени от други, създавали впечатление на личности с по-високо самочувствие, по-открити, успешни, дружелюбни и приятни.

учените предполагат, че фотопортретите, направени от други хора създават по-естествено впечатление, тъй като представените на тях хора изглеждат така, както и в реалния живот, изглеждат по-малко изкуствени и по-открити, докато селфиатата създават впечатление за самовлюбеност и нарцисизъм.

Дори в случаите, когато два профила имали сходно съдържание, отношението към човека, публикуващ селфи било отрицателно, отбелязва психологът Крис Бари.

Още през 2017 година изследване на психолозите от Мюнхенския университет показа, че обичаме да си правим селфита, но не обичаме да ги гледаме. Учените нарекоха това "парадокс на селфито"и го свързаха с приписването на негативни черти на характера на хората, които често публикуват селфи, съобщи Die Welt.

Вижте колко са смъртните случаи заради селфи

Селфитата са по-смъртоносни от атаките на акули. Това констатирали индийски учени, проучили данните за жертви на селфита в периода окто...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com