Идвал ли е Далай Лама в България?

3470
Идвал ли е Далай Лама в България?
Снимка: Getty Images / Guliver

Краткият отговор на въпроса идвал ли е Далай Лама в България е да. Припомнихме си този факт след гаф, направен от български Президент през 2015 година, изразил публично съжаление, че Далай Лама не е посещавал България. Световните агенции обаче опровергаха тази информация и припомниха, че всъщност той отдавна е посетил страната. Повод за посещението на Далай Лама в България е била среща с Президента Желю Желев през октомври 1991 година. Вероятно обаче се вълнувате не просто идвал ли е Далай Лама в България, а кой е той и каква е била целта на срещата.

10 най-вредни навици според Далай Лама, които проявяваме всеки ден

Кой е Далай Лама?

Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг. Вярва се, че не съществува един-единствен Далай Лама, а множество, живеещи един след друг и прераждащи се. Далай Лама е най-новото превъплъщение на поредица от духовни водачи, които са избрали да се преродят, за да просветят хората. Първото място в класацията за най-влиятелните духовни лидери в света през 2020 г. принадлежи на Далай Лама. Но кой всъщност е той?

14-тият Далай Лама е Тензин Гяцо, чиито послания към хората се опитват да докоснат умовете и сърцата им, да ги променят, за да променят те на свой ред света и да завещаят на децата си един по-добър и отворен към чуждата болка свят. На Далай Лама принадлежат мислите: „Трябва да развием чувството за единството на човечеството, като гледаме на другите човешки същества като наши братя и сестри. Така ще изградим един по-мирен свят", „Истинският мир се постига чрез взаимно разбиране и уважение към благополучието на другия“. Макар да не изповядват религията му, милиони хора по целия свят се вдъхновяват от Далай Лама, почитат го, боготворят го, черпят от мъдростта му и попиват мирогледа му. Следвайки или слушайки посланията му, те отварят сърцето си за доброто, мира и справедливостта, за грижата за другия. Вътрешният мир на Далай Лайма и думите му остават като непреходни послания, правещи света около нас по-добър, които времето не може да заличи.

Далай Лама с призив към човечеството за ненасилие и състрадание

Интересен факт освен идвал ли е Далай Лама в България е и защо живее в изгнание в Индия. Китайската партия го е обявила за враг, което го принуждава да се спаси далеч от родината си и да потърси там своя път. Борбата му за автономен Тибет е приемана от Китай като потикване към бунт, докато всъщност тя е продиктувана от чиста любов към родината. И макар Тибет да се води днес автономен, то това е само привидно, а борбата на Далай Лама продължава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com