Играй и създавай вълшебства

6910
Играй и създавай вълшебства
Снимка: iStock/Guliver

Ако попитате едно дете какво най-много обича да прави, със сигурност ще ви отговори: "Да играя!". И ние напълно разбираме защо, макар че вече не сме деца. Играта всъщност е неизменна човешка потребност и не трябва да присъства само в света на малчуганите. Тя е начин да избягаме от напрегнатото ежедневие, да се отпуснем и да се отдадем на ценен момент с близките си. Но освен това, ни позволява да развием своето въображение и да не бъдем ограничени в своите идеи и мечти.

Ако и вие искате да покажете на своето дете, че всяка мечта може да се сбъдне, включете се заедно в конкурса "Вълшебен конкурс 7". Търсят се смели дизайнери с голямо въображение, които ще имат шанса да превърнат рисунките си в истински играчки.

Тази година конкурсът за деца до 12 г. е отворен от 1 до 22 ноември 2020 г. и е част от кампанията на ИКЕА "Ела да играем!", която подкрепя правото на всички деца по света да играят и да се развиват. Всеки участник трябва да качи рисунка на своя въображаем приятел на специалната платформа. НАПРАВЕТЕ ГО ТУК! Трима от малките творци, събрали най-много гласове на сайта, и още 12, избрани от специално жури, ще бъдат финалистите от България. Техните рисунки ще бъдат изпратени в ИКЕА Швеция, където измежду участници от целия свят, шест героя ще бъдат произведени като плюшени играчки и ще бъдат налични през следващата година в магазините на ИКЕА по света.

Героите-победители от миналогодишния конкурс са вече произведени и са част от колекцията плюшени играчки SAGOSKATT на ИКЕА. Традиционен партньор на кампанията в България е УНИЦЕФ, а всички приходи от продажбите на играчките ще отидат в полза на програмата срещу насилието в училище "Стъпки заедно".


Това са реалните играчки от рисунките на победителите във "Вълшебен конкурс" на ИКЕА от 2019 година. Запознайте се лично с колекцията SAGOSKATT ТУК!

Днес ще ви запознаем и с един човек, който черпи вдъхновение от играта и искрените детски усмивки. Представяме ви Александра Димитрова, която е художник–дизайнер, педагог и е най-новият член на журито на "Вълшебен конкурс 7" (част от кампанията на ИКЕА  "Ела да играем"), който дава възможност на детските рисунки да оживеят. Ето какво ни сподели тя.

Какво е значението на играта за децата, а и за самите възрастни?

За децата играта е всичко. Тя е най-естественото нещо на света. Играта е експеримент, откривателство, приключение, тренировка, обучение. Тя е най-силното изразно средство. Може да бъде отражение на реалността, в която живее детето и да му помага да я осмисли, но може да е и израз на съкровена мечта. Играта е езикът на децата и е добре всички родители да си го припомнят. Всеки от нас говори този език, а родителите имат нужда да го практикуват с децата си, за да изградят трайна и силна връзка с тях.

Ти си най-новият член на журито на "Вълшебен конкурс 7", част от кампанията на ИКЕА "Ела да играем". Разкажи ни повече.

Кампанията "Ела да играем" и "Вълшебен конкурс" са чудесна инициатива, защото популяризират страхотна идея и подкрепят важна кауза. Всяко дете има нужда да играе, да твори, да се развива, но и винаги търси одобрение от възрастен, за да разбере дали е на прав път. Това пък прави моята роля много тежка. Бих искала всяко дете да бъде победител, и донякъде е така. Съществуването на този конкурс дава на децата стимул да са креативни, а участието им ги учи на смелост да споделят своята креативност с целия свят.

Какви са спецификите при проектирането на пространства за деца и как да създадем подходящо място за игра?

Много е важно при проектирането на пространства и продукти за деца да не спираме да се забавляваме заедно с децата. Нужно е да познаваме децата, техните възможности, нужди и интереси в определена възраст. Детските пространства са инструмент за родителите и дават свобода на семействата да прекарват качествено свободното си време заедно. Когато играем, четем книжки, творим или просто разговаряме с децата в стимулираща, но и безопасна среда, им даваме възможност да опознаят света, да се справят с различни предизвикателства, да намерят себе си и своето място.

Отделете време да опознаете детето си, неговите интереси, желания и таланти, но и неговите страхове и затруднения. Стремете се да казвате "не" само в крайни случаи. Всяко дете има нужда от своя "безопасна" зона у дома. В нея трябва да има място и да са позволени 3 вида дейности: активни игри, тихи или творчески занимания и почивка. Коя от тези зони е най-важна за вашето дете? Колко да е голяма всяка зона? Как да изглежда? Това зависи от личните нужди на детето, но моля ви, не задръствайте пространството с мебели, играчки и аксесоари, децата имат нужда най-вече от свобода.

Имаше ли любима игра като малка?

О, да! Обожавах да строя къщи. Всякакви! Правех колиби и хралупи от клони и храсти в градинката пред блока, кукленски къщи от кубчета и кутии за обувки вкъщи. Дори огромни палаткоподобни "замъци", построени от столове, одеяла, възглавници и всички щипки от простора. Понякога обхващаха цялата стая. Това беше големият ми инженерен триумф :). Стремях се вътре да е затъмнено, но задължително вмъквах една нощна лампа. За мен не беше толкова важно какво ще правя в тези къщи, а да ги построя. Дори когато пораснах и се събирахме с приятелки да учи и пишем домашни заедно, не можехме да започнем преди да пренаредим половината мебели и да си направим "гнездо", в което да се настаним.

Какъв е светът на децата?

О, това е едно чудно, вълнуващо място, изпълнено с приключения, открития и пъстри емоции! Такива са моите наблюдения и се надявам всяко дете да може да опише своя свят така. Аз имам щастието да работя с деца и това прави "сивото ми ежедневие" на възрастен вълшебно. Всеки ден ми носи нова изненада, много смях, а понякога и малко сълзи. Някак е ободряващо да си в компанията на 3-годишно дете, което знае всичко за палеонтологията и дори произнася думата правилно, но въпреки това на следващия ден иска да стане пират, да си има кораб и говорещ папагал.

Забавлявайте се със своето дете, като се включите във  "Вълшебен конкурс 7". И не забравяйте, че никой не е прекалено голям, за да играе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com