Икебана – да вдъхнем нов живот на цветята

4881
Икебана – да вдъхнем нов живот на цветята
Снимка: iStock

Думата икебана (ikebana) се състои от два знака: ike е „живот“ и hana (bana) е „цвете“. По този начин икебана е „свежи цветя“, „нов живот на цветята“. Задачата на художника е да представи всички елементи на икебана в естествената им форма, такива, каквито се виждат в природата, подчертавайки тяхната красота.

Класическото изкуство на аранжирането на цветя възниква в Япония преди повече от 600 години. Преди това това беше храмов ритуал на предлагане на цветя на Буда. Ако в Индия този ритуал се състоеше от разпръскване на цветни венчелистчета, то в Япония беше обичайно да се правят олтарни композиции на щандове или в малки вази.

Към 15 век икебана престава да бъде собственост само на духовенството и постепенно се превръща в популярно изкуство. Това се случи до голяма степен благодарение на монах от Киото на име Сенно Икенобо: добрата слава на неговото умение да прави букети доведе до много ученици. Сега училището в Икенобо се оглавява от майстор от четиридесет и петото поколение - Сен-ей Икенобо.

Нека поговорим малко повече за характеристиките на стиловете на икебана.

Рика („повдигнати цветя“) е най -древният стил. Композициите са високи, достигащи височина от 2 м, краищата на клоните са насочени нагоре. Основата и центърът са борови, кипарисови, кедрови или бамбукови клони, често се използват бели хризантеми. Днес тези композиции се използват главно в религиозни ритуали.

Nageire („цветя, хвърлени във вода“) създава впечатлението, че цветята небрежно се „хвърлят“ във висока ваза или кошница. Подредбата е лека, естествена, цветята са прикрепени по такъв начин, че да не докосват краищата на вазата. Шока (сейка, алтернативно четене на йероглифите "икебана" - "живи цветя") комбинира простотата на стила нагейре и класическата строгост на рика. От една основа излизат два или три елемента, закрепени с поставен върху нея метален пръстен. Вазите могат да бъдат всичко. Има три основни линии в традиционното разклащане: най-високото стъбло означава небето, двете по-къси стъбла представляват човека и земята. Този триъгълник е символ на постоянно обновяване на живота. Chaabana ("чаено цвете") - скромни минималистични букети за декориране на чаени къщи.

Морибана („планини от цветя“) са като миниатюрни пейзажи. Те се поставят в широки и плитки съдове, "купички". И за да се улесни подреждането на растенията, е създадена метална татуировка (кензан), която ги фиксира, която е поставена не в центъра на вазата, а асиметрично. Морибана може да включва и не-вегетативни елементи. Всеки стил е въплътен от различни художници по свой собствен начин. Зависи какви чувства майсторът иска да предаде, дали се нуждае от „маса” или, напротив, от прозрачна абстрактна подредба. Цветът, формата, обемът на композицията служат за естетически цели.

И няколко думи за символиката на растенията и цветята в икебана:

бор и роза - дълъг живот и младост;

бор и божур - просперитет;

бамбук и божур - мир и просперитет;

орхидея, хризантема - щастие, радост;

борови, бамбукови листа и сливови цветя - празнична композиция.

Днес икебана се изучава от всеки, който иска да се присъедини към красотата, да разбере изкуството на релаксация и концентрация и да хвърли нов поглед към реалността. Икебана не е просто украса. Това е начинът на самоизразяване на художника, като същевременно запазва естествената красота и непосредственост, отражение на уважението на човека към света около него и признаването на себе си като част от него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-разтърсващата притча за прошката
Най-разтърсващата притча за прошката

Живял един човек. Животът му бил обикновен, като на всички хора – в него имало и хубаво, и лошо. Дошъл последният му час и човекът напуснал...