Има няколко ефективни метода, с които да премахнете конденза

3532
Има няколко ефективни метода, с които да премахнете конденза
Снимка: iStock/Guliver

Вероятно сте забелязали малките водни капчици по стъклата на прозорците или вратите си. Това се нарича конденз. Водните пари се втечняват, когато температурата у дома е по-ниска и навън също е такава. Може да забележите конденз най-вече през зимата. Проблемът с влажността в жилищата е доста голям, защото всички тези водни пари, които са непрекъснато около нас, ние дишаме. Освен това такива се отделят от цветята, при пране и готвене и т.н. Щом те се сблъскат със студена повърхност, се получава конденз.

Най-често може да забележите конденз по профила на дограмата, стени без термоизолация, зад мебелите, където въздухът не циркулира спокойно, по външните ъгли на стаята, по стъклопакетите.

Кондензът може да причини редица проблеми, защото може да предизвика поява на мухъл и плесен, вредни за здравето ви. Освен това намалява комфорта ви у дома, нарушава топлоизолационните свойства на стените.

Има няколко начина да се справите с конденза. Първият от тях е чрез редовно отваряне на врати и прозорци, за да влезе чист въздух. Това важи особено през зимния сезон. Проветрявайте жилището за пет минути по няколко пъти дневно. Така влажността в стаите ще намалее и няма да има опасност от преминаването ѝ в мухъл или друга форма плесен. В банята задължително сложете вентилатор, който да пускате след вземане на душ или почистване. Хубаво е да имате дограма с вентилационна система. Това ще намали нуждата от проветряване.

Вторият начин за борба с конденза е чрез понижаване влажността на въздуха. Това може да направите лесно по няколко просто начина. Не простирайте дрехите от пералнята в стаята, дори през зимата. Изкарвайте ги навън, защото иначе водните пари ще останат в стаята. Когато готвите, винаги пускайте абсорбатор. Използвайте влагоабсорбатори във всяка стая – те имат функцията да премахват излишното овлажняване в помещението. Може да ги сложите в самото помещение на пода, на перваза на прозореца, в гардероби и шкафове и където още пожелаете.

Третият начин е чрез термоизолиране и допълнително отопление. Трябва да отопляване дома си по правилния начин, а той включва намаляване на разликите във външната и вътрешната температура. Може да поставите външна топлоизолация, която ще помогне при охлаждането на външните стени, то няма да е толкова голямо и няма да се образува толкова конденз. Освен това има термо-керамични бои, които увеличават температурата на стените, ограничават образуването на мухъл и са щадящи към сметките за ток. Доста практичен начин да облекчите бюджета си, но най-вече да предпазите своето и здравето на всички членове на домакинството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Ветеринар обясни защо котките всъщност спят толкова много

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com