Има само една птица без опашка - ето коя е тя!

23617
Има само една птица без опашка - ето коя е тя!

В света съществуват над 11 000 видове птици и само една е без опашка.

Знаете ли коя е тя?

Киви

Латинското наименование на птицата е Apteryx, което означава буквално “без крило”. Произходът на термина е от старогръцки, където първата буква “а” означава “липса”, а останалата част от думата означава “крило”. Името “киви” идва от езика на маорите, от чиято родина произхожда птицата.

Топ 10 на най-красивите птици, които може да видите в България

Киви е единственият род от семейство Безкрили на разред Кивиподобни. Разпространен е само на територията на Нова Зеландия. Родът включва общо пет ендемични вида, от които всички са застрашени от изчезване. Макар да наричат кивито “птица без крила”, това не е точно така.

Крилата на кивито не липсват напълно, но са се пригодили към наземния начин на живот. Кивито има характерен строеж на перата си, власинките им са свързани с “кукички” и представляват една комплексна структура, която позволява на птицата да лети или плува, запазвайки максимално енергията си.

Кивито е на изчезване

В света са останали само около 68 000 птици киви. Всяка година броят им намалява с около 2% годишно. Затова Нова Зеландия прие план за увеличаване броя на този вид, който обитава територията й. През 2017 г. новозеландското правителство прие план Kiwi Recovery Plan 2017-2027, чиято цел е след 15 години броят на птиците да достигне 100 000 броя. В страната птицата се приема за национална икона.      

8 птици, които не могат да летят

Как изглежда птицата киви?

Кивито е с размерите на домашна кокошка, може да достигне до 65 см на дължина, на височина на надвишава 45 см. Теглото им варира от 1 до 9 кг, като средно птиците тежат по 3 кг.
Кивито е с крушовидно тяло и малка глава с масивен врат. Очите на птицата също са малки, не повече от 8 мм в диаметър. Освен това, кивито е с най-слабото зрение сред всички птици. Клюнът на кивито е специфичен - много дълъг, тънък и чувствителен. При мъжките достига до 105 мм, а при женските - до 120 мм. Кивито е единствената птица, на която ноздрите не са в основата, а на върха на клюна.

Крилата на кивито са закърнели и са около 5 см дълги. На края на крилата имат малък нокът и са напълно скрити под гъстата вълна. На краката птицата има 3 пръста напред и един, обърнат назад, както и останалите от вида. Пръстите завършват с остри нокти. Кивито бяга много бързо, по-бързо дори и от човека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-големите манастири в България

Какви са недостатъците да спите в едно легло с партньора си?

5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци

Балконът ви ще е истински рай с най-модерните цветя за 2024 година

5 грешки, които се допускат при нова връзка

Много поучителна притча за доверието

Стихотворение за 8 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 8 май 2024

Таро хороскоп за 8 май 2024

Изследователи разкриват трик за по-добра памет, който наистина работи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com