Топ 10 на най-красивите птици, които може да видите в България

12282
Топ 10 на най-красивите птици, които може да видите в България
Снимка: БГНЕС

Над 400 са видовете птици, които може да наблюдаваме в България, като сред тях има и такива, срещащи се само и единствено в страната ни. Част от птиците у нас са прелетни, други живеят на територията ни целогодишно. Страната ни е благоприятно място за наблюдение на птиците, тъй като през територията ни преминават два от пътищата на прелетните птици – Виа Понтика – покрай крайбрежието на Черно море – главен маршрут, по който мигрират птиците от Европа към Африка, и Виа Аристотелис – прелетен път в Западна България.

Това прави крайбрежните зони на морето и язовирите, както и високите части на планините в Западна България любимо място на орнитолозите, подходящо за мониторинг и наблюдение на птиците включително на редките такива, чиито брой заплашително намалява.

В цяла Европа се наблюдава намаляване на популацията на птиците, като по отношение на полските видове намаляването е катастрофално – с цели 40%. Учените търсят причините за това в залагането на отрова за хищниците, инсектицидите, употребявани в земеделието, бракониерската дейност и др.

С цел опазване на редките и застрашени от изчезване видове и на популацията на птиците като цяло действат редица закони, сред които Конвенцията за защита на редките птици, приета на 19 март 1902 г. в Париж, Франция. В чест на тази Конвенция се отбелязва и Международен ден на птиците – един от първите празници на екологична тематика.

8 птици, които не могат да летят

Страната ни е дом и за над 20 редки и застрашени от изчезване видове, сред които обикновената гургулица, полската патица, египетския лешояд и къдроглавият пеликан. У нас се срещат и изключително интересни като оперение птици, като в тази статия ще ви запознаем с най-красивите птици в България.

Най-красивите птици в България

1.       Пчелояд

Птицата, носеща това странно име, има още по-странна окраска. Комбинацията от цветове – яркожълто, синьо, зелено, бяло, кафяво, типична за папагали и други шарени птички, прави пчелоядът една от най-красивите птици в България и в Европа като цяло. Пчелоядът се храни с пчели, откъдето идва и името му, като в менюто му влизат също оси и стършели. Тази птица е интересна и с гнездата си – копае ги по крайбрежието, а размерите им са внушителни – до 3 метра.

2.       Папуняк

Птицата е уникална с гребена си от пера, разположен върху главата ѝ, които настръхва при страх. Дребна е по размер, но е сред най-красивите птици в България. Любопитно е и менюто на тази иначе дребна птичка – съумява да си хапне жаби, гекони и други едри земноводни.

3.       Пеликан

Сред най-едрите и впечатляващи птици, които може да наблюдавате у нас по Черноморското крайбрежие и най-вече покрай езерото Вая и покрай Атанасовското езеро, където зимува, е пеликанът. Някои го определят като една от най-красивите птици в България, докато други са леко стреснати от дългия му клюн и килограмите му.

4.       Паун

Едва ли има нужда да подчертаваме защо паунът е сред най-красивите птици в България. Оперението на мъжкия е толкова омайно, че сетивата ти потъват между дългите му пера. Пауните по принцип не следва да се срещат по улиците на България, но няколко години паун живееше на Асеновата крепост в Асеновград и често бе заснеман да се движи по тротоарите на града и да търси храна по терасите на блоковете. Уникална гледка.

11 въпроса и отговори за птиците

5.       Лебед

Елегантната осанка, дългата шия и снежното оперение на белия лебед му отреждат заслужено място сред най-красивите птици в България.  Красив обаче е и черният лебед, който заедно с белия са сред четирите вида лебеди, срещащи се у нас. Лебедите са моногамни и живеят по двойки до края на дните си. Романтично, нали? Също като излъчването на тази красива птица.

6.       Синя гарга

Да те нарекат гарга няма да се възприема като обида, ако хората по-масово познаваха синята гарга – една от най-красивите птици в България, която впечатлява именно с нестандартния цвят на перата си. И за да е още по-впечатляващо оперението на синята гарга, върху крилата си тя има и розови пера. Нежно и ефирно създание с пастелно оперение, което определено е наслада за сетивата.

7.       Къдроглав пеликан

Тази рядка птица, която гнезди само на 3 места на територията на целия континент, се среща в България в природния резерват „Сребърна“ и по Черноморското крайбрежие, когато се готви за път – прелетна птица е. Къдроглавият пеликан безспорно е сред най-красивите птици в България и често е причина хора, интересуващи се от птиците, да посетят страната ни именно заради него – за да го наблюдават в естествената му среда – факт, който формира интересен и нов вид туризъм.

8.       Папагали

У нас те не се срещат в естествената среда и изпуснати вън не успяват да оцелеят, но пък се отглеждат в сравнително масово в домашни условия в специални клетки и впечатляват както с оперението си, така и с възможността на част от тях да възпроизвеждат звуци и човешка реч.

9.       Синявица

Тази птица, съчетала небето върху перата си, носи името синявица именно заради синя си цвят, който е толкова наситен, че погледът ти потъва в него от удивление. Някои от синявиците имат розово или зелено в комбинация с преобладаващия син цвят на оперението си. Всъщност тя е от семейство вранови, но има късмета да е с интересно оперение и да е една от най-красивите птици в България.

10.   Черен щъркел

Намираме му място в класацията на най-красивите птици в България, защото е рядък и защото така сме свикнали с белите щъркели, че видът на черен такъв удивява и оставя без дъх. Обитава не градовете и полетата, където сме свикнали да виждаме белите щъркели, а високи части на планината – тихи вековни гори. Може би именно поради местообитанията му го виждаме толкова рядко и е толкова интересен за нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com