Имаме мухъл в саксията – ето какво да направим

2937
Имаме мухъл в саксията – ето какво да направим
Снимка: iStock/Guliver

Мухълът в дома ви може да бъде опасен особено за хора, страдащи от алергия към плесен, белодробни заболявания, хронични болести или за тези със слаба имунна система. Той може да предизвика хрема, кашлица, обриви, сълзене от очите, както и по-сериозни симптоми и състояния. Мислите, че това не ви засяга, защото не виждате мухъл на характерните за него места – по стените, тавана и в мокрите помещения, където комбинацията от топлина и влага е рай за развитието му? Помислете пак. Погледнахте ли саксиите в стаите? Оказва се, че те са най-малко очакваното място, където да търсите мухъла, но пък често го намирате именно там. Мухъл в саксията не е необичайна гледка, но не следва да оставяте този проблем без решение. Какво го причинява и как да се справите с него ще научите сега.

Мухъл в саксията – причини за появата

Бързаме да ви успокоим, че този мухъл не е толкова опасен, колкото онзи в банята, въпреки че може да предизвика алергична реакция. Не изхвърляйте растенията обаче, може да се справите с него, като първо научите причините за появата му и започнете да избягвате онези ваши навици и действия, които увеличават риска от появата на мухъл в саксията. Сред причините за появата на мухъл в саксията са:

Още: Как да се справим с мухъла в банята?

- Преполиване

Растения, които поливате твърде често и по-често, отколкото е необходимо, могат не само да загинат заради това преполиване, но и почвата в саксията може да се покрие с мухъл, защото е постоянно влажна. Намалете честотата на поливане, за да се справите с проблема и да не откривате мухъл по растенията в стаите. Поливайте стайните си растения само когато почвата е суха и преместете там, където ще получават умерено количество слънчева светлина всеки ден.

- Лош дренаж

Ако саксията задържа вода, проверете дали не сте пропуснали да направите отвори на дъното, които да позволят отичането на водата. Има отвори, но проблемът остава? Вероятно почвата е твърде гъста и дренажът лош. Работете над това.

Още: Против мухъл: Научете за това приложение на ябълковия оцет

- Прекалено влажна среда

Високи ли са нивата на влага в помещенията с растения в дома ви? Сушите дрехи, готвите в тях или пък парата от банята ги достига? Ако въздухът е системно влажен, а растенията ви не харесват това, то появата на мухъл в саксията не трябва да ви изненадва. Може да се справите с проблема, като заложите на влагоабсорбатор и положите усилия да предпазите помещенията със саксиите от допълнителни източници на влага. Самото поливане също създава влага, така че разредете и него. Растенията ще ви се отблагодарят с по-бърз растеж, а саксиите ще бъдат свободи от мухъл.

- Липса на въздушна циркулация

Застоят на въздуха не е полезен нито за вас, нито за цветята и почвата в саксиите. Направете малко вятър, течение, всички имате нужда от това.

Още: Всяка хитра домакиня слага това цвете на перваза на прозореца през зимата - то отблъсква мухъла и конденза

Как да се избавим от мухъл в саксията?

Добре, разбрахте причините, разбрахте и какво да коригирате, за да нямате проблеми  с появата на мухъл в саксията, но как да се отървете от плесента, която вече е там? Лесно и простичко е – можете просто да го изстържете с чиста лъжица или друг подходящ предмет – да изгребете и изхвърлите слоя почва, който е покрит с мухъл, както и малко по-дълбоко, за да си гарантирате, че няма да се върне. Досипете чиста почва. Добре е да носите маска, когато се справяте по този начин с мухъл в саксията. Спорите могат да предизвикат алергична реакция при чувствителни и предразположени хора, така че по-добре да не рискувате и да предвидите дихателна защита. Няма нужда да напомняме, че се работи и с градинарски ръкавици, които са задължителни за работа с растения, нали така?

За да си гарантирате, че няма да се върне неприятната плесен, поръсете с канела. Ароматът е божествен, полезна е и за хората, а подправката е естествен фунгицид, така че помага да се предотврати развитието на мухъл в саксията.

Ако нищо от това не реши проблема, потърсете специализирана помощ, растенията също страдат и боледуват, като правилният препарат може да промени това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com