Имате ли тези симптоми? Вероятно страдате от мигрена

5981
Имате ли тези симптоми? Вероятно страдате от мигрена
Снимка: iStock

Мигрената е доста срещана причина за силно главоболие. Милини хора по света страдат от това заболяване. А според някои статистики жените са по-склонни да имат неприятни крампи и болки в главата. Тя протича  с епизодична пулсираща болка в различни части на главата. Пациентите често сочат едната половина на черепа, но казват, че болката може се премести  в другата част на полукълбото, частта на слепоочието, очите и тилната област. Физическата активност може да влоши болките и спазмите. Симптомите са тежки в различна степен  за всеки човек.

Какви са симптомите и вашето главоболие дали е вид мигрена?

Аура

Понякога страдащите от мигрена усещат това явление. То се изразява в мигащи светлини, петна или линии, влизащи в периферното зрение. Те се огъват и бързо преминават през зрителното поле, причинявайки чувство за силни болки в главата. Понякога тези болки могат да отнемат и час.

Депресия, раздразнителност или възбуда

Това не е типично за симптом  и много хора не предполагат, че са признаци на мигрена. Промените в настроението се причиняват и от мигрена, без човек да подозира за това. Някои пациенти могат да се почувстват  тежко депресирани.

Недостатъчен сън

Ако се събудите с усещане за тежест в очите и главата, това може да е признак на мигрена. Страдащите от мигрена също така имат проблеми с качествения сън.

Запушване на носа

Някои хора страдащи от мигрена често са със придружаващи заболявания на  възпалителен синузит. В тежки случаи на синусите трябва да се извърши чрез пункция дрениране на отворите.

Желание за консумация на сладко

Ако ни се прииска изведнъж да хапнем нещо сладко или искаме да ядем много от него, това може да е пристъп на мигрена. След като похапнем, веднага мигрената ще последва.

Пулсиращо главоболие

Това е типичен симптом на мигрена. Ако пулсацията се премести от едното полукълбо в другото или ако усещате еднаква интензивност и в двете полукълба, това определено е знак, че имате синдром на мигрена.

Болка в очите

При главоболие трябва спешно да се консултирате с лекар

На всеки се случва да изпита главоболие, обусловено от определени обстоятелства, било то болест, високо кръвно напрежение и др. Изключи...

Мигрената често е придружена от болка в очните ябълки и челото. При много тежки епизоди някои хора споделят, че дори имат затруднения при отваряне на очите.

Болки в шията и врата

Усещане за стягащи усещания в шията или врата, сякаш нещо ви притиска са типични признаци на мигренозен пристъп.

Често уриниране

Ако човек забележи, че  често му се ходи до тоалетната, последното нещо, което му идва наум е, че се появяват признаци на мигрена. Въпреки това, ако забележи появата на болка в главата скоро след това, това трябва да бъде признак.

Боли ви глава? Ето какво да направите!

Всеки се е сблъсквал с неприятната болка в главата и то много пъти в живота си. Много често хората веднага прибягват по хапчета, тъй ка...

Прозяване

То е от основните симптоми на мигрена, но също така и проява на чувство на уморяване и изтощаване. Поне трийсет процента от страдащите от мигрена се прозяват неконтролируемо преди пристъпа, сякаш са задъхани.

Гадене и повръщане

Ако пулсиращата болка е много силна, страдащите от мигрена могат да изпитат позиви за гадене или повръщане. Развива се усещането за виене на свят, което влошава положението.

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист! При наличие на някои от симптомите, описани по-горе, потърсете медицинска помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com