Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имате ли тези симптоми? Вероятно страдате от мигрена

22 декември 2021, 17:00 часа

Мигрената е доста срещана причина за силно главоболие. Милини хора по света страдат от това заболяване. А според някои статистики жените са по-склонни да имат неприятни крампи и болки в главата. Тя протича  с епизодична пулсираща болка в различни части на главата. Пациентите често сочат едната половина на черепа, но казват, че болката може се премести  в другата част на полукълбото, частта на слепоочието, очите и тилната област. Физическата активност може да влоши болките и спазмите. Симптомите са тежки в различна степен  за всеки човек.

Какви са симптомите и вашето главоболие дали е вид мигрена?

Аура

Понякога страдащите от мигрена усещат това явление. То се изразява в мигащи светлини, петна или линии, влизащи в периферното зрение. Те се огъват и бързо преминават през зрителното поле, причинявайки чувство за силни болки в главата. Понякога тези болки могат да отнемат и час.

Депресия, раздразнителност или възбуда

Това не е типично за симптом  и много хора не предполагат, че са признаци на мигрена. Промените в настроението се причиняват и от мигрена, без човек да подозира за това. Някои пациенти могат да се почувстват  тежко депресирани.

Недостатъчен сън

Ако се събудите с усещане за тежест в очите и главата, това може да е признак на мигрена. Страдащите от мигрена също така имат проблеми с качествения сън.

Запушване на носа

Някои хора страдащи от мигрена често са със придружаващи заболявания на  възпалителен синузит. В тежки случаи на синусите трябва да се извърши чрез пункция дрениране на отворите.

Желание за консумация на сладко

Ако ни се прииска изведнъж да хапнем нещо сладко или искаме да ядем много от него, това може да е пристъп на мигрена. След като похапнем, веднага мигрената ще последва.

Пулсиращо главоболие

Това е типичен симптом на мигрена. Ако пулсацията се премести от едното полукълбо в другото или ако усещате еднаква интензивност и в двете полукълба, това определено е знак, че имате синдром на мигрена.

Болка в очите

Мигрената често е придружена от болка в очните ябълки и челото. При много тежки епизоди някои хора споделят, че дори имат затруднения при отваряне на очите.

Болки в шията и врата

Усещане за стягащи усещания в шията или врата, сякаш нещо ви притиска са типични признаци на мигренозен пристъп.

Често уриниране

Ако човек забележи, че  често му се ходи до тоалетната, последното нещо, което му идва наум е, че се появяват признаци на мигрена. Въпреки това, ако забележи появата на болка в главата скоро след това, това трябва да бъде признак.

Прозяване

То е от основните симптоми на мигрена, но също така и проява на чувство на уморяване и изтощаване. Поне трийсет процента от страдащите от мигрена се прозяват неконтролируемо преди пристъпа, сякаш са задъхани.

Гадене и повръщане

Ако пулсиращата болка е много силна, страдащите от мигрена могат да изпитат позиви за гадене или повръщане. Развива се усещането за виене на свят, което влошава положението.

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист! При наличие на някои от симптомите, описани по-горе, потърсете медицинска помощ.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес