Имен ден днес празнуват ...

3038
Имен ден днес празнуват ...
Снимка: iStock

Днес църквата почита Полагане честния пояс на Пресвета Богородица и Св. Свщмчк Киприан и Св. Генадий, патриарх Константинополски. Имен ден имат неговите съименици, както и Гено и Генка.

Той се възцарил като Константинополски патриарх след свети Анатолий, по време на управлението на император Лъв Велики. Пътят на неговия свят пример е документиран в книгата "Лимонар". В нея двамата преподобни братя Софроний и Йоан разказват следното:

"Блаженият Генадий, Константинополският патриарх, който следвал след свети Анатолий, се е изправял пред няколко трудни ситуации при царуването на император Лъв Велики. Той се отличавал с кроткост, пазел естествена чистота и се отделял с велико въздържание. Неговият живот бил доказателство за неговата близост до Бога.

Имени дни през септември 2023 г.

Има история, която свидетелства за духовната му сила. Преподобният отци Софроний и Йоан разказват, че двама стари свещеници, които по-рано били презвитери в Константинополската църква, им споделили за блажения Генадий. Те разказали, че патриархът бил сърдечен и кротък, съобразявал се с духовните ценности и се стремял да помага на другите. Въпреки че в този период много хора предизвиквали големи проблеми, Генадий се опитвал да поддържа мир и духовност в църквата.

Един от случаите, които подчертават неговата решителност, е свързан с клирик на име Харисим. Този клирик бил известен с греховното си поведение и нарушаването на духовните норми. Въпреки предупрежденията и увещанията на патриарха, Харисим не се поколебавал да продължи със своите неблагоприятни действия.

Патриархът се бил опитал да поправи Харисим, но без успех. В края на краищата, Генадий бил принуден да изпрати слуга до храма, където Харисим служел, за да се помоли пред мощите на светеца. Тази молитва била за илюминиране и насочване на правилния път на Харисим.

След тази молитва Харисим бил намерен мъртъв, което се приемало като знак за божествена намеса и потвърждение за благословията на блажения Генадий. Това действие било пример за силата на неговата молитва и вяра.

Какви сте в любовта според първата буква на името ви - част втора

Свети Киприан (Тасций Цецилий Киприян) бил известен духовен лидер от трети век, когато Християнството претърпявало сериозни гонения. Той роден в богато семейство, но след промяната в живота си, станал свещеник и епископ. Гонен по време на управлението на император Валериан, бил убит поради отказа си да жертвува на идолите.

Относно честния пояс на Пресвета Богородица, този свещеникът бил предаван от поколение на поколение и свързан с множество чудеса и дарове. Той бил свързан със здраве и спасение, като бил предаван дори от императорския двор. Честният пояс бил отнесен от Йерусалим в Цариград и поставен в храма "Св. Богородица"."

Честит имен ден на всички именници!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com