Станимака е старото име на кой български град?

12561
Станимака е старото име на кой български град?
Снимка: Община Асеновград

Сгушил се под сянката на древната мощ на Асенова крепост, паметник на културата от национално значение, градът на Асеня, известен още като Станимака, днес е град на булката, на живата история, на вярата, известен със своите безчет параклиси, църкви и манастири и с единствения извън София палеонтологичен музей у нас. Познахте ли кой е градът, скрит зад името Станимака? Познавате ли Станимака и историята ѝ? Град-магия, град-приключение, град-вяра, град-история, град в който всяко кътче разказва за миналото и пълни гърдите ни с гордост, а сетивата с наслада – Асеновград.

Историята на Станимака – днешен Асеновград

Първите заселници по тези земи са земеделско-скотовъдни племена от източносредиземноморски произход, които са се настанили в района през епохата на ранния неолит. От тези племена са съхранени в Родопите и Тракия множеството праисторически селищни могили. Значими са находките от тези времена, които могат да бъдат разгледани в Историческия музей в града, а най-интересните сред тях са прочутият Мулдавски елен и идолна пластика на Богинята майка от 5 век пр.Хр. Няколко века по-късно – през 1 век сл.Хр. тракийското племе беси се заселва в района около Асеновград. Съхранени и до днес са следите от древни тракийски светилища и селища.

Знаете ли какво е старото име на Стара Загора?

През 46 година районът става част от огромната римска империя под господството на Клавдий. Малко по-късно селището е разрушено от готите, но се възражда като феникс от пепелта по северозападните склонове на планината, където е значително по-защитено от набези и нападения. Няколко века съдбата на селището следва тази на Пловдив и преминава от едни ръце в други до създаването на държавата ни, а и векове след това. Градът е бил под византийска власт до 1344 година, в която няколко крепости в Родопите, сред които и Асеновград, стават част от България.

История на името на Станимака

Известно е, че старото име на Асеновград е Станимака или още го срещаме като Стенимахос в Устава на Григорий Бакуриани от 1083 г., даден на построения от него Бачковски манастир. Това всъщност е и първият писмен документ, посочващ старото име на Асеновград. В този период световно известната днес Асенова крепост, част от 100-те национални исторически обекти, е носела името Скрибенцион  (Петрич – камък). Днес и градът, и крепостта носят името на цар Иван Асен – Асеновград или града на Асеня. От създаването си до преименуването си на Асеновград през 1934 г с Указ 2820 на МС градът носи именно името Станимака, за което се носят легенди и предания, сред които и разказът, че цар Иван Асен по време на обсада на крепостта е казал: „Стани, майко да бягаме“, откъдето се е родило и името. Това обаче е само легенда, а истинският произход на старото име на града е различен. Учените споделят и обсъждат няколко вероятни теории за произход на старото името на Асеновград.

Вратица е старото име на кой град?

1. Станимака би могло да бъде побългарен вариант на гръцкото Стенимахос.

2. Името може да е свързано с  думата „истеомахи“, тъй като се счита, че градът е основан след множество битки, наричани на гръцки език „махи“.

3. Възможно е името да е свързано с това на преселниците от Истиеа.

4. Други изследователи считат, че Станимака произхожда от „стеномахос“ (στενομάχος) – от гръцки език е и ще рече „бой на тясно място“.

5. Съществуват и легенди за съществуването на историческа личност – неизвестен герой, наречен Стенемахос, на когото бил кръстен градът.

Независимо какъв е точният произход на старото име на Асеновград, новото със сигурност е свързано с името на цар Иван Асен, а Асеновград или Станимака е място-история и магия, което задължително следва да посетите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com