Индийска диета: отслабване с подправки

2074
Индийска диета: отслабване с подправки
Снимка: iStock

Отслабването е едно предизвикателство и изпитание на волята, търпението, мотивацията и дисциплината. Независимо каква е нашата цел и поради каква причина се налага да свалим няколкото излишни килограма, в началото сме особено скептично настроени. И нормално, сред редицата опасни и нездравословни диети в онлайн пространството всеки трябва да има критично мислене и да не се доверява на първата примерна диета, която прочете. 

Ние днес ви пренасяме в индийската култура, чието хранене можем да разглеждаме дори и като ритуал. В следващите редове ще ви издадем няколко полезни съвети от индийското хранене, които ако спазвате, не само ще се разделите с няколко сантиметра от талията, но и ще укрепите здравословното си състояние.

И в никакъв случай не става дума за гладуване, а дори напротив - индийците хапват на всеки три часа, като общо храненията за деня са средно до 5-6. Правилото е да се хапва често и в по-малки количества. Разбира се, трябва да знаете, че индийската диета залага на вегетарианство и ще трябва да се разделите за известно време с любимите ви месни продукти.

8-те въпроса преди започване на диета

Основни правила

Ето и няколко основни правила при спазването на индийската диета:

Хапва се плод преди основното хранене

Един от основните принципи на индийското хранене е да се хапне плод около половин час преди основното хранене. По този начин ще потушите същинския глад, който иначе би ви накарал да хапнете много повече от необходимото на обяд например.

Залага се на вегетарианството и много подправки

Както вече споменахме, индийската диета се основава главно на плодове и зеленчуци, ориз, леща, зърнени култури и ядки. Така че ако не можете напълно да се разделите с месото, то трябва да го ограничите максимално - избирайте предимно пилешко месо или риба. 

Подправките са съществени за индийската кухня, като най-характерните и значими за тях са, разбира се, куркума, къри или канела. Тези подправки имат силни свойства и активират метаболизма.

Индийският народ вярва, че храната ни носи различна енергия и е важно да приемаме разнообразна храна, за да зареждаме организма си на различни енергийни нива. Така че също се препоръчва всеки ден да хапвате различни хранения, а не да залагате на едно и също.

Какво мога да ям, когато съм на диета – не пропускайте тези 5 храни

Кафе, газирани и алкохолни напитки - чао

Индийската диета не познава кафето и алкохола. Но спокойно, чудесни техни заместници са чаят и водата - залага се главно на зелен чай и филтрирана или преварена вода, а не минерална. 

Порциите

Както вече споменахме, индийците търсят баланс - хапва се често и в умерени количества. Не препълвайте чиниите си, но и не ги оставяйте твърде празни. Стремете се към златната среда. В тази култура хората са на мнение, че нито гладуването, нито преяждането са полезни, а напротив - и двете носят своите негативни последствия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Една лъжица зехтин дневно намалява риска от деменция

Кафеавтоматът – специалистът в приготвянето на неустоимо кафе

7 знака, че тя е влюбена в теб

Какво поведение веднага издава ревнивия мъж?

Сиренето в големи количества е вредно за панкреаса

Най-мъдрата японска притча за спомените

Най-силното стихотворение посветено на синовете

Любовен съвет за всяка зодия за 14 май 2024

Таро хороскоп за 14 май 2024

Изследователи дават отговор на въпроса: Можем ли да се научим на търпение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com