Интересна история за това как се е появила вкусната пица Пеперони

4943
Интересна история за това как се е появила вкусната пица Пеперони
Снимка: Getty Images/Guliver

Затворете очите си и си представете емблематичното парче пица. Вероятно има пеперони върху него. Според проучване от 2019 г. този пикантно подправен салам е най-популярната гарнитура за пица в Америка. Годишно любовта ни към пица с пеперони се дължи на около 252 милиона (да, милиона) паунда пеперони, консумирани в море от доматен сос и сирене моцарела. Оказва се, че пица пеперони се корени в американската култура.

Американската пица, разбира се, е наследник на италианския пай. Имигранти от Неапол донесоха вече повсеместния обичай за храна в чужбина, сервирайки филийки в градове, известни със своите пицарии, включително Ню Хейвън и Чикаго (чрез история). Пеперони, от друга страна, е допълнение към Новия свят. Писателят и историк на храните Джон Мариани нарече пепероните „чисто италианско-американско творение, като пилешкото пармезан“. Всъщност италианската дума "пеперони" се отнася за големи чушки, а не за сушен салам. Оригиналните плоски хлябове в Неапол бяха покрити с домати, сирене, олио, аншоа и чесън.

От какво се правят традиционните пеперони?

Има два вида пеперони, известни като пеперони от Стария свят, известни също като традиционни пеперони, и американски стил. И двата имат произход от Америка. Резени пеперони от Стария свят се извиват по краищата, докато краищата на американския стил или Новия свят остават плоски. Известен е още като „наденица пеперони“.

Пробвате ли тази рецепта за домашна пица - няма да я правите по друг начин

Пицата пеперони е създадена в Америка

Изсушеният на въздух пикантен салам, известен като пеперони, се появява за първи път на италианско-американските пазари след Първата световна война, но прави своя дебют като гарнитура за пица много по-късно. Фотографски доказателства за стенно меню в пицария в Ню Хейвън, наречено The Spot, сочат към 50-те години на миналия век. За разлика от това през 30-те години на миналия век наденицата, беконът и други видове салами са били типичните гарнитури. Специалистът по пица и автор Колин Каплин подозира, че пепероните се появяват за първи път в менютата на ресторантите като част от предястие от сушено месо. Каплин казва: „Ето как много гарнитури са се появили на първо място в пицата: хората експериментират.“

Защо пепероните останаха в менютата е съвсем различна история. Траекторията на пеперони като любимата американска гарнитура за пица следва същата времева линия като нарастващата популярност на пицата като храна за бързо хранене. Когато известни вериги пицарии отварят своите фурни през 60-те години на миналия век, те търсят топинги, които са евтини и се приемат добре, според Каплин. Той казва, че веригите за пицария "щяха да намерят продукти, които биха могли да се произвеждат масово". Пепероните отговарят на изискванията, а останалото е история.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com