Интересни факти за слънчогледите

27170
Интересни факти за слънчогледите
Снимка: iStock/Guliver

Слънчогледът е едно от онези растения, които предизвикват сред хората чувства на позитивност, светлина и радост поради яркожълтите си оптимистични цветове. Освен, че изглежда великолепно на външен вид, това растение ни осигурява семена които се консумират с удоволствие както от хора („Семки занимавка, моля!“ и във вид на олио), така и от животни в специално обработени за тях фуражни храни, които са богати на ценни хранителни вещества. Ето 10 интересни факта за слънчогледа, които ще разширят познанията ви.

1. Слънчогледът се култивирал от туземците в Северна Америка от средата на 3000 г. пр. Хр. и се използвал за храна, лекарства, багрила и масла. Впоследствие се появява и в останалия свят, благодарение на испанските конкистадори през ХVІ век.

2. Руският император Петър Велики бил толкова очарован от слънчогледите, които видял по време на пътуването си до Холандия, че решил да ги пренесе в Русия. Постепенно слънчогледът станал много популярен и в цяла Източна Европа, отчасти и поради религиозни причини – Православната църква разрешава да се консумира слънчогледово олио по време на постни дни, за разлика от маслата с животински произход.

Топ 4 най-досадни летни снимки, които ще видите

Е, не искахме, но няма как - налага се да пуснем една хейтърска статия. Всяко лято социалните мрежи се наводняват със снимки от типа co...

3. Най-високият слънчоглед в света е регистриран през 2014г. Растението, високо над 8 метра, е отгледано от Ханс-Петер Шифер в Германия.

4. Слънчогледът не само изглежда като миниатюрно слънце, но и се нуждае от много слънчева светлина. Той расте осезателно по-бързо, ако получава поне осем часа слънчево осветление на ден.

5. Не всички слънчогледи са жълти. В света са познати над 60 разновидности , някои от които имат червеникави венчелистчета или нюанси на кафяво и оранжево.

6. Слънчогледи се отглеждат не само с чисто прагматични цели и намерения, тоест, когато искаме да извлечем някаква користна изгода от природата. Съществуват сортове декоративни слънчогледи, селектирани заради красотата и привлекателността им – именно сред тях са и повечето растения с цветове, различни от жълтия.

7. Слънчогледите могат да премахнат токсините от замърсена почва като олово, арсен и уран, понеже са естествени дезактиватори на почвата. Използвани са за почистване на места, където са се случили едни от най-големите екологични бедствия в света - Чернобил и Фукушима.

Космически слънчоглед от "Хъбъл"

Поради специфичното разположение на спиралните си ръкави, галактиката Messier 63 (M63, NGC 5055) често е сравнявана със слънчоглед. Отт...

8. През 2012 г. американският астронавт Доналд Рой Петит доставил слънчогледови семки на Международната космическа станция, за да проучи процеса на озеленяване на растенията.

9. Слънчогледите привличат пчелите, което прави засаждането им много полезно в райони, където пчеларството е силно развито.

10. Слънчогледовото олио е изключително богато на калций и желязо, както и на витамини А и D.

11. Между другото, латинското име на слънчогледа - Helianthus, се превежда като "слънчево цвете". И това не е случайно! Хората отдавна са забелязали, че стъблата и листата на това растение растат сякаш към слънцето (учените наричат ​​тази характеристика "хелиотропия"). И това не е случайно, защото тъканите на слънчогледа съдържат хормона ауксин (този фитохормон стимулира растежа и развитието при насищане със слънчева светлина).

12. Картина от серията „Слънчогледи“ на Ван Гог (общо серията наброява 9 картини с едно и също име) била продадена през 1987 г. на японска компания за 73.8 милиона долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това
Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Листата от маруля са перфектна добавка към много ястия, салати и сандвичи. Единственият недостатък е, че салатата може да загуби своята свежест...