Интересни факти за солта

12381
Интересни факти за солта
Снимка: Bruno /Germany / Pixabay

Солта е една от най-старите и широко разпространени хранителни подправки. Тя е от съществено значение за живота като цяло и е един от петте основни човешки вкуса. Петте основни вкуса са: сладко, кисело, солено, горчиво и умами (пикантен вкус).

Солта, която добавяме към храната, има и други ефекти, освен че я прави по-солена. Добавянето на сол към храната помага на някои молекули, съдържащи се в тези храни, да се освободят във въздуха, което помага на аромата на храната да бъде по-богат, което е важно за възприемането на вкуса. Установено е също, че солта спомага за потискане на горчивия вкус. Така че добавянето на малко сол не само ще повиши възприятието ви за солен вкус, но и ще намали възприятието ви за горчив вкус на дадена храна. Добавянето на сол към сладки или кисели неща, макар да не е доказано, че потиска сладкия или киселия вкус, както при горчивия вкус, ще помогне за известно балансиране на вкуса, като направи възприемания вкус, например на сладки бонбони или лимони, по-малко едноизмерен.

Вредна ли е солта?

От научна гледна точка солта засилва вкусовете, защото прави двойния електрически слой около частиците и големите органични молекули по-малък, което ги прави по-лесно да се удрят една в друга и по-вероятно да залепнат за езика. Тъй като солта е незаменима за живота, действа като консервант и уникално овкусява храните, хората са се занимавали с нея от началото на писаната история. Едни от най-ранните доказателства за обработката на сол датират от около 6000 г. пр.н.е., когато хората, живеещи в района на днешна Румъния, са варили изворна вода, за да извлекат солите.

Тъй като много микроорганизми не могат да живеят в сол, тя се използва за консервиране на храни от най-древни времена. С разпространението на цивилизацията солта се превръща в една от основните търговски стоки в света. За солта са се водили войни. Венеция води и печели война с Генуа за този продукт, а солта играе важна роля в Американската революция. Смята се, че пътуванията на Христофор Колумб са финансирани от производството на сол в Южна Испания, а деспотичният данък върху солта във Франция е една от причините за Френската революция.

8 знака, че прекалявате със солта

Думата "заплата" произлиза от латинската дума за сол. Думата "салата" буквално означава "осолена" и идва от древната римска практика да се осоляват листните зеленчуци. В някои древни общества солта е била използвана като вид валута и е имала по-голяма стойност от златото. От годишното световно производство на около двеста милиона тона сол около 6 % се използват за консумация от човека. Световната здравна организация препоръчва възрастните да консумират по-малко от 5 g сол на ден.

Коя в най-скъпата сол в света?

Най-скъпата сол в света се нарича Amethyst Bamboo 9x и е ценена в Корея. Тя започва с едрозърнеста корейска сива морска сол, която се запечатва в цилиндър от състарен бамбук с помощта на керамична глина. След това цилиндърът се изпича в пещ на борова дървесина при температури, близки до 800 °C, което е близо до точката на топене на солта. Този процес се повтаря още седем пъти, след което се изпича отново при още по-висока температура, така че солта да се разтопи на нещо, което прилича на магма. След това се изсипва и се оставя да се втвърди в кристали. Цената на бурканчето от 34 грама е към 70 лева.

Само със сол можете да се спасите от миризмата на канал вкъщи

Солта се съдържа в огромни количества в морската вода. В открития океан има около 35 грама твърди вещества на литър морска вода, което означава соленост от 3,5 %. Когато се прилага върху сняг или лед, солта понижава температурата на топене на сместа. Затова в северните климатични зони се използват големи количества, за да се отърват пътните артерии от натрупания сняг и лед.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно