Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

5248
Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си
Снимка: iStock

Става дума за артишок, който не всеки е опитвал, а само малцина знаят как да го приготвят. Но определено трябва да се сприятелите с това вкусно и полезно растение. За какво е полезно то и какво можете да приготвите от него в кухнята, разказва експерт.

Какво представлява артишокът?

Артишокът не е зеленчук. Това е растение, което по време на цъфтеж прилича на бодил. Консумират се цветовете - или по-скоро неразтворените пъпки. Овалните зелено-виолетови пъпки на артишока са покрити с големи, заострени листа, които се отстраняват преди готвене, а от сърцевината на пъпката се отделят твърдите люспи.

Артишокът произхожда от Средиземноморието, затова се използва активно в гръцката, турската и испанската кухня. Но в днешно време той е широко разпространен по целия свят.

Ползи и вреди

Артишокът има толкова благоприятно въздействие върху организма, че от екстракта му се приготвят биологично активни добавки. Консумацията на това растение помага за поддържане на здравето на черния дроб: спомага за неговото прочистване, предпазва го от увреждане от токсини и свободни радикали и подобрява функционирането на този важен орган.

Всичко, което трябва да знаете за артишока

Освен това, благодарение на способността си леко да разширява кръвоносните съдове, артишокът понижава кръвното налягане и нивата на холестерола в кръвта.

Артишокът е пълен с витамини и минерали като К, С, В, фосфор, калий и магнезий. Благодарение на уникалния си състав той укрепва имунната система, подобрява зрението, поддържа здравето на костите и удължава младостта на организма на клетъчно ниво. А невероятното количество фибри стимулира функцията на червата.

Изобщо, откъдето и да го погледнете, артишокът е много полезен. С повишено внимание трябва да се консумира, освен при обостряне на стомашно-чревни заболявания и при хора със слабо храносмилане. Фактът, че прекомерното количество фибри в артишока може да доведе до подуване на корема и метеоризъм. При проблеми с жлъчния мехур е добре да се консултирате с лекар, тъй като растението може да стимулира производството на жлъчка.

Също така хората, които страдат от алергии към слънчоглед, трябва да внимават, когато опитват артишок, тъй като тези растения принадлежат към същото семейство.

Засяване на артишок: Съвети от добрите градинари

Как да изберем артишок?

Пъпката трябва да е твърда. Листата трябва да са сочни и свежи, да не падат и да са плътно прилепнали едно към друго, да са хрупкави при леко притискане. Обърнете внимание и на стъблото: то не трябва да е сухо, меко или лепкаво.

Как да приготвим артишок?

Въпреки достъпността и лекотата на приготвяне артишокът все още е екзотичен продукт. Много хора просто не знаят на чия страна да застанат. В същото време артишокът е подходящ за закуска, гарнитура и самостоятелно ястие. Суровият артишок се смята за най-полезен, на второ място по формат на приготвяне - на пара. Когато е сготвен, той има много деликатна текстура и сладък билков вкус, напомнящ на млади орехи.

А тук в черния списък попадна консервиран в оцет артишок. Това е манекенка, която няма да донесе на организма никаква полза.

Преди да приготвите артишока, почистете стъблото, отстранете твърдите листа отвън и лилавите петна в сърцевината на пъпката. По-добре е това да се прави с ръкавици, тъй като сокът на растението не се измива лесно от кожата, както сокът от живовляк или глухарче. По-добре е обелените артишоци да се поставят във вода, подкиселена с лимонов сок, за да се предотврати потъмняването им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кафе и още 5 начина да изгорите максимално калории за 30 минути

6 причини да не споделяте проблемите си пред приятели

Защо е добре да включите лук в диетата си?

Разкриха тайната на пирамидите и какво е помогнало да бъдат построени

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

7 начина за откриване на изневяра

Програмата за пране, която разваля пералнята

Какво ще се случи с тялото ни, ако пием сок от нар всеки ден?

4 неща, които всяка дама над 40 години трябва да направи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com