Всичко, което трябва да знаете за артишока

11675
Всичко, което трябва да знаете за артишока
Снимка: Pixabay

Ако се замислите, невероятно е как хората са решили да ядат артишок. Това растение, представител на семейство Магарешки бодил е трудно за набиране, интересно за готвене, а яденето му е истинска мистерия. О, и около половината от артишока изобщо не е годна за консумация, така че ако се чувствате леко смутени от необходимостта да проучите как да ядете артишок в интернет, не бъдете. Този зеленчук е истински хранителен пъзел, но на финала си струва да му обърнете внимание, защото е пълен с полезни вещества. За да ви улесним, събрахме на едно място цялата полезна информация, която ви е нужна, ако искате да се възползвате от хранителните вещества, които ще ви даде един артишок.

Как да закупите артишок?

Пресни артишоци се предлагат целогодишно, но най-вкусните ще откриете през двата им пикови сезона: от март до юни и отново от септември до октомври. Когато купувате, търсете артишок с тесни, компактни листа. Добре е, ако има обезцветени, което е нормална, естествена реакция, която се случва, когато листата му влязат в контакт с въздуха. За да разпознаете дали е годен за консумация, задръжте артишок до ухото си и го стиснете малко; ако можете да чуете малко скърцане, това е хубаво нещо. Артишокът също трябва да ви се стори малко тежък, което означава, че е пълен с влага и не е изсъхнал след прибиране на реколтата.

Какво трябва да знаете за артишока?

Има пет основни части на артишока, като може да видите всички, ако разделите артишока на половина. От всички тях, само сърцето и стъблото са годни за консумация.

5 ползи от артишока, на които си струва да обърнете внимание

Артишокът е царствено изглеждащ зеленчук, за който чуваме доста често. Той се появява в салати, различни ястия и дори върху пица. И тов...

Що се отнася до дебелите външни листа, те не са напълно годни за консумация: не можете да ги пъхнете в устата си и да изядете цялото нещо, но месестата плът, която се намира вътре в тях, е изключително вкусна. Можете да ядете тази част, като поставите лист в устата си и остържете ядливите парченца със зъби.

ЧЕРЕН ЧЕСЪН: КАК ДА СИ НАПРАВИТЕ И КАК ДА ГО КОНСУМИРАТЕ

Как да приготвите артишок?

Когато приготвяте артишок за готвене, използвайте назъбен нож, който ще ви помогне лесно да прорежете влакнестите листа. Отрежете горната трета на артишока, като му придадете плосък връх и изложите жълтата част, и отрежете дъното, така че да стои изправено.

Някои рецепти може да ви инструктират да натъркате нарязан артишок с лимон, за да предотвратите потъмняване, но не си струва усилията, тъй като артишокът ще придобие кафеникаво-маслинов цвят, когато се приготви. Това, което си струва усилието, е да го измиете добре с гореща, течаща вода, тъй като артишокът е покрит със защитно вещество, което може да има доста горчив вкус, ако не се отмие.

Какво не знаем за артишока?

Артишокът е вид цъфтящо растение, което принадлежи към групата на бодилите. Това растение произхожда от Северна Африка и Средиземномори...

Ключът към приготвянето на страхотен артишок е да се уверите, че той не изсъхва, поради което варенето е чудесен метод за готвене, който можете да използвате, ако сте начинаещ. Просто сварете артишока си в голяма тенджера с подсолена, вряща вода, за около 20 минути на бавен огън. За да разберете дали артишока е готов, извадете го и пробийте сърцето с остър нож. Ако се плъзга лесно, значи е готов. Ако не, оставете го за още 5 минути и опитайте отново. В зависимост от рамеа, артишокът може да се готви между 20 и 60 минути.

Как да сервирате артишок?

Веднъж приготвен, артишокът може да се яде топъл или студен. Отстранете външните листа едно по едно и изстържете месото от вътрешността със зъби. След като си проправите път през всички листа, ще останете с нежното сърце от артишок, което е напълно годно за консумация и не се нуждае от специално. Поднесете артишока с лек винегрет или капка зехтин и щипка сол за поръсване.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Молитва преди изповед
Молитва преди изповед

Наближава краят на Великденските пости, а те задължително трябва да завършат с изповед за вярващите, които са ги спазвали.  Молитва преди...