Изкуствен интелект вече може да пише романи

2642
Изкуствен интелект вече може да пише романи
Снимка: Getty Images/Guliver

Технология за изкуствен интелект (AI), създадена от фирма, съосновател на която е милиардерът Илон Мъск, спечели похвали за способността си да генерира ясни като съдържание истории, романи и дори компютърен код, но остава сляпа за расизма или сексизма.

GPT-3, както е известен най-новият езиков модел на AI на калифорнийската компания OpenAI, е в състояние да завърши диалог между двама души, да продължи поредица от въпроси и отговори или да завърши стихотворение в стил Шекспир.

Започнете изречение или текст и той го допълва вместо вас, като основава отговора си на гигантското количество информация, с която е захранен, предава БГНЕС.

Това може да бъде полезно за обслужване на клиенти, адвокати, които трябва да обобщят правен прецедент, или за автори, нуждаещи се от вдъхновение.

Въпреки че технологията не е нова и все още не се е научила да разсъждава като човешки ум, последното предложение на OpenAI спечели похвала за начина, по който нейният текст прилича на човешко писане.

„Той е в състояние да генерира съвсем естествени и правдоподобни изречения“, казва Брус Делатр, специалист по изкуствен интелект в консултантската агенция Artefact.

„Впечатляващо е да видиш доколко моделът е способен да присвои литературни стилове, дори да има повторения.“

GPT-3 също е в състояние да намери точни отговори на проблеми, като например името на заболяването по описание на симптомите.

Той може да решава някои математически проблеми, да се изразява на няколко езика или да генерира компютърен код за прости задачи, които разработчиците трябва да направят, но с удоволствие биха избегнали.

Делатр казва пред АФП, че всичко работи благодарение на "статистическите закономерности".

„Моделът знае, че определена дума (или израз) е повече или по-малко вероятно да следва друга.“

Милиарди уеб страници

Амине Бенени, научен директор във фирмата за изследвания и развитие на AI Dataswati, казва пред Франс прес, че "голямата разлика" в сравнение с други системи е размерът на модела.

GPT-3 е снабден със съдържанието на милиарди уеб страници, които са свободно достъпни онлайн и всички видове писмени произведения.

За да се даде представа за мащаба на проекта, цялото съдържание на онлайн енциклопедия Уикипедия представлява само три процента от цялата предоставена информация.

При това положение не е необходимо да се преквалифицира за изпълнение на задачи, както предишните модели, когато се въвежда нов предмет като медицина, закон или медии.

Дайте му само шепа примери за задача, която трябва да изпълните, като например попълване на изречение, и след това той ще знае как да изпълни всяко изречение, което му е дадено, без значение каква е темата.

„Удивително мощeн е, ако знаете как да заредите добре модела“, каза Шрея Шанкар, специалист по компютърни науки, специализиран в изкуствения интелект, в Tуитър, след като е използвал GPT-3.

В Русия почнаха да ползват изкуствен интелект за оценка на медицински риск

За прогнозиране на рисковете от развитие на различни заболявания при жителите на руски региони помага вече изкуствен интелект. В лечебн...

„Това ще промени парадигмата на ML (машинно обучение).“

Въпреки шумът, обаче, GPT-3 е едва 10-ти на бенчмарка SuperGLUE, който измерва езиковото разбиране на алгоритмите.

И това е така, защото някои потребители демонстрираха, че когато им се задават абсурдни въпроси, моделът отговаря с безсмислени отговори.

Например разработчикът Кевин Лакър попита: "Колко очи има слънцето?"

"Слънцето има едно око", отговори „умният“ модел, пише Лакър в своя блог.

Euronews: Изкуствен интелект отсява пациенти с риск от белодробно увреждане при COVID-19

В процес на разработка е инструмент с изкуствен интелект (ИИ), който ще може да предскаже кои пациети с коронавирус ще претърпят живото...

Фалшиви рецензии, фалшиви новини

Клод дьо Лупи, съосновател на френския стартъп Syllabs, специализиран в автоматизираното създаване на текст, казва, че в системата липсва "прагматизъм".

Друг основен проблем е, че тя възпроизвежда, без да се замисля, какъвто и да е стереотип или реч на омразата, заредени по време на периода на обучение, и може бързо да стане расист, антисемит или сексист.

Като такъв експерти, интервюирани от AФП, смятат, че GPT-3 не е достатъчно надежден за нито един сектор, който трябва да разчита на машини, като робо журналистика или обслужване на клиенти.

Той обаче може да бъде полезен, подобно на други подобни модели, за писане на фалшиви отзиви или дори за масово производство на новини за кампания за дезинформация.

ЕП за изкуствения интелект: Трябва хората да могат да останат незаобиколими

Хората трябва да знаят как функционира даден изкуствен интелект (система за автоматизирано вземане на решения), какъв е начинът за конт...

Загрижен за „злонамерени приложения на технологията“, OpenAI, който беше съоснован през 2015 г. от Мъск, който напусна, и финансиран от Microsoft, между другото, избра да не пусне предишната версия на модела, GPT-2, през февруари 2019 г.

Първоначално фирма с нестопанска цел, OpenAI след това се превърна в компания с "ограничена печалба", което означава, че инвеститорите получават ограничена възвръщаемост.

И през юни фирмата промени тактиката си и отвори своя модел GPT-3 за търговска употреба, което позволява обратна връзка от потребителите.

Стъпка, която Клод дьо Лупи казва, може да донесе големи печалби.

Няма "съмнение, че количеството текст, генериран чрез AI, е на път да експлодира в мрежата", предава АФП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com