Изследване: Какво се случва, ако не успеем да стоим 10 секунди на един крак?

1694
Изследване: Какво се случва, ако не успеем да стоим 10 секунди на един крак?
Снимка: iStock

Оценката на равновесието не се включва рутинно в проучвания на мъже и жени на и над средна възраст, а има още едно доказателство, че такава проста мярка може да предостави полезна информация за здравето на пациентите, отбелязват изследователите. 

Проучване, публикувано неотдавна в British Journal of Sports Medicine, установи, че хората на средна възраст и по-възрастните, които не могат да стоят на един крак поне 10 секунди, е по-вероятно да умрат през следващите 10 години.

Тест за стоене на един крак. Друго подобно проучване

Фактът, че стоенето на един крак може да ни каже много за здравословното ни състояние, вече е доказан от предишни проучвания.

Преди няколко години изследователи от университета в Киото, Япония, посочиха, че трудността да се стои на един крак в продължение на 20 секунди с отворени очи при хора на средна и напреднала възраст може да показва повишен риск от инсулт, деменция или други проблеми, свързани с малки, безсимптомни кръвоизливи в мозъка. Тогава те подчертаха, че тестът за стоене на един крак трябва да се използва широко в диагностиката.

Резултатите от последното проучване, което е публикувано в British Journal of Sports Medicine (BJSM) и е подкрепено от изследователи от Бразилия, Финландия, Австралия, Обединеното кралство и САЩ, предоставят още един аргумент "за". 

Прости тестове, с които да проверим сами здравето си

Анализът, за който съобщава BJSM, включва 1702 участници на възраст 51-75 години. Изследването е проведено в продължение на 12 години. 68 % от участниците са мъже. Всички са били претеглени, на всички е била измерена дебелината на кожните гънки и обиколката на талията. 
Всички са предоставили медицинската си история. В проучването са включени само хора, които се движат стабилно.

Участниците били помолени да стоят на един крак в продължение на 10 секунди без допълнителна опора. За да се стандартизира тестът, те трябваше да поставят предната част на свободния си крак върху задната част на противоположната подбедрица и да държат ръцете си отстрани и да гледат право напред. За всеки крак бяха дадени три опита. Около един от всеки пет души не успя да се справи с теста. 

Неспособността да се изпълни това просто упражнение се увеличава с възрастта, като се удвоява приблизително в последователни петгодишни интервали от 51 до 55 години. 

В продължение на 10 секунди на един крак почти 5 % от хората на възраст 51-55 години не са могли да се изправят, 8 % сред хората на възраст 56-60 години, малко под 18 % сред хората на възраст 61-65 години и малко под 37 % сред хората на възраст 66-70 години. Като цяло повече от половината (около 54%) от лицата на възраст 71-75 години не са успели да се справят.

Лекар: Това е първият симптом за тежък инсулт, който всички пренебрегват

По време на средния период на проследяване от седем години са починали 123 души (7 % от участниците). Най-честата причина за смъртта е ракът (32%). На второ място се нареждат сърдечносъдовите заболявания (30 процента), следвани от респираторните заболявания (9 процента) и усложненията, свързани с Ковид-19 (7 процента). 

Изследователите не са установили, че неспособността за поддържане на равновесие е свързана с повишен риск от смърт от някое от изброените заболявания или групи заболявания. Въпреки това те забелязват, че смъртността сред тези, които не са успели да се справят с теста, е значително по-висока - 17,5%. - в сравнение с 4,5 %. 
Посочва се, че по-голямата част от неуспелите на теста са имали повече здравословни проблеми. Те изброяват: затлъстяване и/или сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, висок холестерол или диабет тип 2.

След коригиране на възрастта, пола и основните заболявания е изчислено, че неспособността да се стои на един крак, без опора, в продължение на 10 секунди е свързана с 84% повишен риск от смърт по каквато и да е причина през следващите 10 години. 

Експертите посочват, че тестът за изправяне на един крак е бърз, лесен и безопасен за изпълнение и може да предостави важна информация за здравословното състояние на лицето, което го извършва.
Както изтъкват, успешното завършване на теста за равновесие няма да предотврати сърдечни заболявания, диабет или други състояния. 
Изследователите насърчават хората с проблеми с равновесието да споменат за това на своя лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това
Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Листата от маруля са перфектна добавка към много ястия, салати и сандвичи. Единственият недостатък е, че салатата може да загуби своята свежест...