Ябълковият оцет - подправка или лекарство?

3256
Ябълковият оцет - подправка или лекарство?
Снимка: wicherek / Pixabay

Напоследък много хора проявяват повишен интерес към ябълковия оцет. Може би това се дължи на факта, че все повече хора имат в градините си ябълкови дръвчета.

Ябълковият оцет се образува по време на оцетно-киселата ферментация от ябълките. Той съдържа много вещества, включително такива важни за нормалното функциониране на организма елементи като калий, магнезий, фосфор, желязо, мед, цинк, както и оцетна и ябълчена органични киселини.

Как да си направим домашен ябълков оцет - рецепта на баба

Оцетната киселина има пагубен ефект върху патогените, които причиняват разваляне на храната, така че ябълковият оцет може да се използва за консервиране на зеленчуци. Притежавайки особен вкус и аромат, ябълковият оцет е добра подправка за много ястия и закуски, включен е в сосове и маринати за подобряване на вкуса на храната. Лютите подправки, маринати и сосове повишават активността на храносмилателния процес: активизира се работата на храносмилателните жлези, подобряват се процесите на смилане и усвояване на храната, нормализира се чревната флора.

Много лютивите подправки дразнят лигавицата на храносмилателния тракт и отделителната система, възбуждат нервната система. В твърде големи количества ябълковият оцет е вреден за здравия човек.

Терапевтичният ефект на ябълковия оцет се определя от калия, който съдържа. Наистина, калият изпълнява редица функции, които осигуряват нормалното функциониране на организма, и в това отношение той е незаменим. По съдържание на калий обаче ябълките съвсем не са шампиони.

Лекар разкри истината за пиенето на ябълков оцет

100 г пресни ябълки съдържат 248 мг калий, ябълков сок - 100 мг, консервирани ябълки - 71 - 88 мг. В сушените плодове има много повече от същия калий. В 100 г сушени кайсии например калий се съдържа 1717 мг, стафиди – 860 мг, сини сливи – 864 мг. Много калий в картофите (568 mg), месото (300 - 320 mg), млякото (146 mg). Така че 2 чаени лъжички ябълков оцет, разтворени в чаша вода, съдържат много малко калий в сравнение с количеството, което получаваме от ежедневната си диета, включително картофи, месо и други продукти.

Така че ябълковият оцет не може да се счита за лечебно средство.

За тези, които биха искали да използват ябълковия оцет като подправка за ястия, препоръчваме следната рецепта за приготвянето му у дома. За това са подходящи презрели ябълки. Плодовете се измиват обилно в поне три води, след което се намачкват. Масата се прехвърля в широка емайлирана купа, залива се с гореща вода, добавя се захар в размер на 70-100 g на килограм ябълки (в зависимост от тяхното съдържание на захар). Водата трябва да покрива ябълките с 4 - 5 см. Поставете съда на топло място, но не под директните лъчи на слънцето, покрийте с дървен кръг отгоре, притиснете. След 2 седмици течността се прецежда, налива се в големи бутилки или буркани, без да се долива, и престоява още 2 седмици. Полученият оцет, без да се разбърква, внимателно се налива в бутилки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com