"Жената, която измами света": Историята на криптокралицата Ружа Игнатова вече е в аудио сериал

11608
"Жената, която измами света": Историята на криптокралицата Ружа Игнатова вече е в аудио сериал
Снимка: Storytel

Наричат я „криптокралицата“ и „жената, която измами света“. Тръгва от Русе, обучава се в Германия и пробива във финансовия свят от София, за да създаде една от най-големите „понци схеми“ – „OneCoin“.

Над 3,5 млн. души по целия свят гласуват доверието си на Ружа Игнатова. Разбира се - нали образът ѝ грее от корицата на Forbes (макар и платена), а The Economist я канят на едно от важните си събития. Само че рекламираната от нея криптовалута, обещаваща огромни печалби, се оказва грандиозна измама, в която потъват над 4 милиарда долара според най-консервативните оценки. Цитират се дори четири пъти по-големи цифри, които Игнатова и „свитата“ ѝ са успели да присвоят.

Нови разкрития за "криптокралицата" Ружа Игнатова: Имот за милиони в Лондон, бижута и картини на Уорхол

Ружа Игнатова, по-известна като "криптокралицата", която е обвинена за организиране на финансова пирамида и пране на пари от търговия с...

Ако не сте запознати с историята на „криптокралицата“, ще си помислите, че вече сигурно лежи зад решетките. Напротив – следите ѝ изчезват напълно през октомври 2017 г., когато хваща самолет на Ryanair от София до Атина само с ръчен багаж. И голямото търсене на Европол започва…

Историята на Ружа Игнатова е достойна за сериен филм. Точно това решиха да направят от платформата Storytel. На 12 май те пуснаха първата българска документална поредица в аудио формат – “OneCoin: Жената, която измами света”. Подробното разследване на крипто аферата, представено в 7 епизода, е дело на журналиста Николай Стоянов от в. „Капитал“.

Възкръсна ли измамата за милиарди на криптокралицата Ружа Игнатова насред Пловдив?

Инициативата за криптовалутата OneCoin на търсената от САЩ Ружа Игнатова се възроди в Пловдив. Вече има два отделни сигнали за това, ка...

Той отразява темата от зараждането на „One Coin“ през 2014 г. Събира всички факти, документи и сведения от десетки проведени разговори, за да запознае и oбразова публиката в детайли за крипто схемата на века и да спомогне за предпазването на бъдещи жертви на финансови измами. Колегата му Емилия Милчева е редактор на поредицата, а сериала озвучават ТВ-водещият Денислав Борисов и актрисата Биляна Петринска.

„Най-впечатляващото е, че въпреки всичко изписано, въпреки делата – все още има хора, които пряко се занимават с това и все още много хора се хващат“, каза Стоянов при представянето на аудио сериала. Странно или не, офисът на „OneCoin“ на пл. Славейков в столицата продължава да функционира, а българската прокуратура игнорира случая.

Игнатова е родена през 1980 г. в Русе, но заминава с родителите си в Германия след падането на Желязната завеса. Бързо научава немски, завършва право и изгражда образ на интелигентна и пробивна жена. Обича лукса и скъпите марки, скоро успява да си купи пищни имоти в Лондон, Дубай и Германия с парите на жертвите. А цялото ѝ семейство остава заедно с нея в бизнеса с „OneCoin“.

„В цялата ѝ кореспонденция с дясната ѝ ръка Себастиан Грийнууд, както и по-късно с любовника ѝ, никъде я няма моралната дилема. Никъде тя не задава въпроса „Ще навредя ли на много хора с това, което правя?“. Тя няма съмнения и е наистина целеустремен човек. Спокойна, хладнокръвна и уверена в себе си“, казва редакторът Емилия Милчева.

Думите ѝ се потвърждават от мечтата на Игнатова, което тя пише в годишника на гимназията при завършването си в Германия: „Когато стана на 30, ще се омъжа за богаташ и ще имам собствен остров“.

Звезда от "Титаник" ще снима филм за може би най-голямата българска финансова измама

Една от най-големите финансови измами в света – тази с криптовалутата OneCoin, ще се превърне в холивудски хит. А звездното име в...

В момента Ружа Игнатова е с обвинения за незаконно присвояване на средства в особено големи размери, участие в организирана престъпна група, измама с ценни книжа, пране на пари. Схемата ѝ се базира на продажба на образователни пакети, които струват между няколкостотин и десетки, дори стотици хиляди евро. Пакетите съдържат определено количество OneCoins и документи, които обясняват какво представляват криптовалутите и как функционират на финансовите пазари. Основното обещание е за солидна печалба.

Предполагаемата постоянно растяща стойност на „OneCoin“ е вътрешно посочвана от обвиняемата Игнатова и не се базира на каквито и да е пазарни механизми, съобщава прокуратурата в Билефелд (Германия).

„Криптокралицата“ обещава да разруши силата на банките. Казва, че хората ще получат обратно контрол върху парите, а с „OneCoin“ всеки може да забогатее, не само елитът на финансовия свят. Предлаганите големи печалби с нисък риск обаче се оказват част от така наречената „понци схема“ (пирамида), действала в няколко държави. Най-много са жертвите ѝ от Китай, казва Бьорн Берке – норвежки IT-специалист, когото Игнатова кани през 2016, за да направи блокчейн. Той твърди, че реалната сума от щетите от „OneCoin“ е около 15,8 милиарда евро.

Най-вероятно голяма част от тези активи са пропилени. Част от тях отиват за издържане на мрежата, хората от свитата ѝ получават доста добър пай, а други суми Игнатова влага в имоти за поне 100 милиона евро. Харчат се и доста пари за корупция - или за осигуряване на спокойствие. Една част от средствата са блокирани от органи на властта и може някои от жертвите да си ги върнат. Със сигурност е имало и сериозни вътрешни кражби от доближени до „криптокралицата“ хора.

Къде се крие и от кого се страхува Ружа Игнатова?

Огромна измамна схема, събрала на 4 млрд. евро, супер луксозен живот и връзки с могъщи покровители, мистериозно изчезване и вероятно пл...

В поредицата на Storytel се разказва и за огромна измама, която Игнатова е искала да осъществи, включваща „голямо количество биткойн“.

В България офисът на компанията ѝ имал около 100 служители – тук действало счетоводството и цялата администрация. У нас обаче не са влизали никакви пари. Игнатова умишлено не прави грандиозни събития в София и цели да няма жертви от България, за да намали риска от жалби и задействане на прокуратурата.

„В началото Ружа е искала да направи малка схема за 2-3 милиона, но тя се оказва изключително успешна и няма как да спре. Може и да е искала да сложи край, но когато си част от такава пирамида, цялата армия около теб не може да те пусне“, казва Николай Стоянов. Според него мафията е използвала схемата, за да пере пари, има и документирани връзки между Игнатова и лица от българския ъндърграунд.

В разследвания за схемата се впускат медии като „Зюддойче Цайтунг“, „Гардиън“ и BBC, а последната дори прави специален подкаст “The Missing Crypto Queen”, в който дейно участие има и Николай Стоянов.

През януари 2018 г. българската и немската прокуратура, заедно с Европол, нахлуха в офисите на „OneCoin“, а година по-късно братът на Ружа Игнатова – Константин, беше арестуван в Лос Анджелис, след като продължи бизнеса ѝ. Той се призна за виновен.

И брат на Джордж Буш-младши се подлъгал от Ружа Игнатова

Синът на бившия президент на САЩ Джордж Буш-старши – Нийл Буш, е получил 300 000 долара от българската "кралица" на криптовалутат...

На 17 септември 2021 г. немският адвокат на Игнатова – Мартин Брайденбах, се изправи пред съда в Мюнстер, обвинен в пране на пари и трансфер на 20 милиона евро към лондонска адвокатска кантора. Още няколко души са изправени пред обвинения за източване на милиони евро от измамата на Ружа.

Преди дни Европол обяви, че ще предостави 5000 евро на хората, които могат да допринесат за разкриването на местоположението на Игнатова, така че тя да бъде арестувана. От документа става ясно още, че българското гражданство ѝ е отнето и е записана само като германка.

За изчезването ѝ се носят най-различни слухове - най-разпространеният е, че избягала, защото усетила, че ФБР й диша във врата. А поддръжниците ѝ вярват, че Ружа Игнатова е унищожена от банките, защото е развалила играта им.

Както казва Денислав Борисов: „Историята не свършва дотук“…

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Жена загина при катастрофа с ТИР край Враца

Със сак с марихуана: Задържаха трима души след наркосделка в София (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com