Качественото пилешко месо се разбира по този начин

13324
Качественото пилешко месо се разбира по този начин
Снимка: Thinkstock

Разнообразието от начини, по които може да бъде приготвено пилешкото месо, съобразно индивидуалните хранителни нужди, диета и вкус, в съчетание с относително ниската цена за закупуване и отглеждане на пилета, правят пилешкото месо най-консумираното птиче месо в световен мащаб, а пилетата – най-масово отглежданите птици. Ползите от консумацията на пилешко месо са доказани и известни, като се твърди и че е по-здравословно от червеното месо, тъй като има по-ниски нива на холестерол и наситени мазнини. Това прави пилешкото месо отличен източник на протеини за тези, които по една или друга причина следва да ограничат консумацията на мазни и червени меса. Приготвеното пилешкото месо е познато и като една от най-здравословните храни за бързо хранене. Дори да е пържено, то е по-добрият вариант за трапезата от сандвичите, бургерите и т.н.

Любопитен факт е, че консумацията на пилешко месо е започнала още преди новата ера, като за това свидетелстват вавилонски рисунки от около 600 г. пр. н. е. По време на Средновековието, както и в съвременността при разпространение на заболявания по прасетата или говедата пилешкото месо се превръща в основно на трапезата, но то е предпочитано от мнозина дори извън тези периоди. Научили ли сме се обаче за тези хилядолетия, през които пилешкото месо е известно като месо за консумация, да различаваме качественото пилешко месо от това, което не осигурява най-доброто за здравето? Преди да ви подскажем как да разграничите качественото пилешко месо от това с по-ниско качество, ще ви припомним защо да сервирате пилешко на трапезата си.

Ползи от консумацията на пилешко месо

Сред най-значимите ползи за здравето от консумацията на пилешко месо са:

- Помага за контрол на излишните килограми и отслабване, доставяйки на тялото малко калории, въглехидрати, мазнини и много ценни белтъчини. Богатите на протеини ястия помагат да се чувстваме по-сити, въпреки че ядем по-малко, което насърчава по-доброто управление на теглото.

- Предоставя ползи за здравето на сърцето и съдовете, намалява рисковите фактори, които предразполагат развитието на сърдечни заболявания като високите нива на триглицеридите и високота кръвно налягане.

- Допринася за поддържане на костите и мускулите в отлично състояние. Протеинът в пилешкото месо е отличен източник на аминокиселини, жизнено необходими за изграждане на мускулна тъкан. Проучванията сочат по-високия прием на протеини и като средство за поддържане на костната минерална плътност.

- Оставя на тялото ценни витамини и минерали.

- Прави ни по-щастливи. Качественото пилешко месо е храна за щастие, тъй като допринася за увеличаване на нивата на хормона на щастието благодарение аминокиселината триптофан, която съдържа.

Източник: Webmed

Всичко това обаче е валидно, ако знаете как да разпознаете качественото пилешко месо, за да закупите именно него.

Какво ви помага да различите качественото пилешко месо?

1. Външен вид, аромат

Лесно можете да различите прясно и качествено от старо пилешко месо по външния вид – най-вече цвета – и по аромата. Разчитайте на сетивата си, за да  се уверите, че купувате за трапезата си качественото пилешко месо, което заслужавате. Ароматът трябва да е чист, свеж, а цветът – розов. Синини и разкъсвания по кожата на пилето не са винаги фатални, но е по-добре да ги избягвате, тъй като могат да повлияят на качеството и свежестта на пилето.

2. Количество вода в опаковката

Забелязвате ли, че около месото в опаковката има вода? Това не е вашето пиле, потърсете друго. Когато започнете да готвите подобно пиле, течностите ще направят вкуса блудкав, а самото пиле ще бъде с мокра текстура, което не го прави идеалното печено пиле със златиста коричка. Избирайте пиле в опаковки, в които видимо няма вода.

3. Избегнете антибиотиците

По-качественото пиле е онова, което е отглеждано без антибиотици и на опаковката е посочено именно това, а не пилето, при което е изчакан необходимия период след употребата на антибиотици, за да бъде заколено и да стигне търговската мрежа.

4. Органично

Със сигурност пилето, на чиито етикет е посочено „органично“ е по-качественото от това, при което подобен надпис липсва на етикета. Ако е и без ГМО, имате късмет да откриете наистина пиле с отлично качество, което се дължи на отглеждането чрез съблюдаване на диета без фуражи с ГМО.

Прочети етикета, погледни, пипни, помирши, провери – използвайте сетивата си и цялата налична информация върху етикета и онлайн, за да закупиш наистина качественото пилешко, осигуряващо всички ползи за здравето, които този вид месо предлага.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com