Как да чистите подовите настилки със средства от кухненския шкаф

7571
Как да чистите подовите настилки със средства от кухненския шкаф
Снимка: iStock/Guliver

Разнообразието от подови настилки в домовете ни е пословично. Дори в рамките на една стая може да имаме няколко различни настилки. Съвсем естествено поддържането им чисти е от съществено значение, за да си спестим чести ремонти и подмяна, костваща доста средства от бюджета ни. Ако овладеем тайните на почистването на многообразието от настилки у дома, при това със средства от кухненския ни шкаф, а не със скъпи и пълни с химия препарати, те ще ни служат много по-дълго.  Основно в жилищата се срещат паркет, теракот, гранитогрес, мрамор и фаянс. Всяка една от тези настилки има своята тайна за почистване и определени неща, за които да внимаваме, за да удължим живота ѝ.

1. Паркет

Паркетът е неустойчив на влага, водата скъсява живота му. След измитане или минаване с прахосмукачка той се нуждае от измиване с влажна, но в никакъв случай мокра гъба (моп, парцал) и от качествено забърсване до сухо. Ако оставите влагата да изсъхне сама, влошавате качеството му. Идеален помощник за почистване на паркета е оцетът. Той се слага към водата в кофата и се разбърква. Не пропускайте да изстискате мопа след потапянето му в сместа. Трябва да го усещате влажен, а не мокър и течащ.

НЕ правете това, когато чистите

Вероятно чистенето на дома е едно от най-неприятните неща, които ни се налага да вършим в съвременния забързан живот. Не може да не сго...

КАК СЕ ЧИСТИ ДИВАН ОТ ИЗКУСТВЕНА КОЖА

2. Фаянс и теракот

Ако целите да запазите фугите чисти и като нови по-дълго, не пропускайте ежедневното минаване с прахосмукачка. Като това включва и плочките на стената в кухнята ви. Честото изсмукване на праха и мръсотията не позволява тя да се набие във фугите. Ако фугите вече са замърсени, ваш верен помощник е содата. Разбъркайте я с вода до получаване на паста и намажете плочките и фугите. Смесете равни части вода и оцет и напръскайте върху пастата. Появяват се балончета. Изтъркайте с твърда четка и подсушете. Резултатът ще ви очарова.

3. Гранитогрес

Как да се грижим за килима у дома

Килимите внасят уют в дома, придават различно звучене на интериора. Хубавите и качествени килими имат висока цена и е важно за бюджета ...

Релефният гранитогрес и светлите фуги са най-трудни за почистване. Може да тествате силата на лимона в това предизвикателство. Лимонената киселина е идеална за почистване на варовика. Разтворете 2 пакетчета в литър вода и намокрете хубаво плочките със сместа. Търкайте с твърда четка. Оставете да подейства половин час и изтъркайте отново. Подсушете. Гранитогресът ви доби вида, в който го купихте, нали?

4. Мрамор

Камъкът и мраморът изискват нежна грижа – меки почистващи средства – нежен сапун с вода и мека кърпа за забърсване и полиране. Веднъж годишно по време на почистването е добре да нанесете защитно средство – полимерен лак или препарат на восъчна основа. Това ще предаде блясък на каменния под, ще го предпази от надраскване и ще удължи живота му.

Ако имате особено ценна и скъпа настилка, задължително избягвайте да местите мебели с дърпане върху нея, да влизате с обувки особено с токове и я предпазете с килим или мокет, когато очаквате интензивен трафик – гости или децата за уикенда. Това ще я запази чиста, здрава и непокътната по-дълго време и ще ви спести средства и време за почистване или подмяна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Молитва преди изповед
Молитва преди изповед

Наближава краят на Великденските пости, а те задължително трябва да завършат с изповед за вярващите, които са ги спазвали.  Молитва преди...