Как да изберете подходящия слънцезащитен продукт за вас

904
Как да изберете подходящия слънцезащитен продукт за вас
Снимка: iStock/Guliver

В разгара на лятото и сезона на отпуските изборът на продукт за защита на кожата от увреждащото въздействие на слънчевите лъчи е от първостепенна грижа. Слънцезащитните продукти предпазват кожата не само от болезнено изгаряне, но и от преждевременно стареене, петна, бръчки, рак на кожата, слънчева алергия. Важно е да бъде избран правилно – съобразен с типа кожа и с индивидуалните особености. Ще ви помогнем да се ориентирате сред морето от продукти и да изберете най-добрия за вас.

Слънцезащитен продукт според вашия фототип

Притежателките на изключително светла кожа, обсипана с лунички – келтски тип – се нуждаят от висок фактор – 50+. Този тип кожа е най-чувствителна към слънцето и най-предразположена към изгаряне и рак и се нуждае от сигурна защита. Северният тип кожа също е светла и се нуждае от фактор 30. Притежателите на този тип имат руса или кестенява коса. От по-ниски нива на защита се нуждаят хората със смесен тип кожа с тъмна коса – 15 фактор и тъмната кожа, която почти не изгаря, бързо прави тен и може да бъде защитена с нисък фактор – 6.

5 причини да не използвате слънцезащитния продукт, останал от предишното лято

Използването на слънцезащитен продукт е задължително. Всяка година дамите се отдават на пазаруване на нов бански, за да изглеждат зашем...

Слънцезащитен продукт според типа кожа

Съобразете се с вашия тип кожа – суха, мазна, чувствителна, смесена при избора на продукт. Сухата кожа ще ви бъде благодарна, ако се спрете на олио. Мазната понася добре продукти, които не запушват порите. Страдащите от слънчева алергия трябва да изберат продукт с висок фактор, предназначен специално за кожа, предразположена към алергични реакции от слънцето.

Прочетете текста на опаковката

Изберете продукт с широкоспектърна защита, който предпазва кожата и от UVB, и от UVA лъчи. Първите са тези, които предизвикват изгарянето, а вторите състаряват кожата и я покриват с бръчки и пигментни петна.

Как правилно да се предпазваш от слънцето?

Дейностите на открито са жизненоважна част от лятото и без тях ваканциите ни не биха били същите!  Но много пъти тези дейности ни...

Съобразете избора си с поведението си на плажа и навиците си

Обичате да се излежавате под слънчевите лъчи в най-горещите часове на деня, въпреки препоръките на дерматолозите да не го правите? Прекарвате голяма част от времето във водата? Мокрите се често? Имате нужда от водоустойчив продукт с висока защита независимо от типа ви кожа. Може да изберете по-нисък фактор, ако се излагате на слънце само сутрин до 10 часа и вечер след 18. Ако плажувате сами и няма кой да намаже гърба ви, изберете продукт,който се впръсква и не се нуждае от размазване. Спреят е удобен за самостоятелна употреба и предпазва самия продукт – няма опасност пясък, бактерии да попаднат в него за разлика от крема в тубичка.

Какво друго да не пропускате?          

Не пропускайте да погледнете срока на годност. Старият продукт не само не предпазва кожата, но и я уврежда я. Помнете и че продуктът трябва да се употреби до 12 месеца след отваряне. След което се изхвърля. Нанасяйте достатъчно количество толкова често, колкото е посочено на опаковката, за да съхраните здравето и красотата на кожата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com