Как да избираме риба?

2934
Как да избираме риба?
Снимка: iStock

Малко храни могат да се сравнят с нежността на текстурата на месото, наситеността на вкуса и приятния аромат на рибата. Прясно уловената риба мирише на свеж океански бриз, а месото и е пълно с вкус. Този вкус вече успешно се запазва както в замразени, така и в консервирани продукти. Всъщност днес замразената риба често е с по-добро качество от пресните продукти: модерните кораби за преработка на риба могат да замразят рибата в рамките на часове след улавянето, докато може да отнеме няколко часа, за да транспортира такава риба до пазара „прясна“.

Как да оценим качеството на прясната риба?

Оценката на качеството на прясната риба е субективна, когато много зависи от зрението и миризмата на оценителя. Доверете се на усещането си, когато избирате висококачествена прясна риба и морски дарове. Единствените инструменти, от които се нуждаете, за да оцените качеството на продукта, са вашите очи, ръце и нос. Тези общи указания за оценка на качеството на прясна риба се отнасят за повечето видове продукти. Нека оценката ви за качеството на рибата се основава на комбинация от всички тези фактори. Ако рибата премине повечето от тези тестове, тогава това най-вероятно е качествен продукт.

Рецепта за вкусна риба с гъби, която да направите у дома

-       Висококачествената прясна риба трябва да мирише на море. Силните или неприятни миризми са показателни за проблеми с качеството на продукта.

-       Месото на цяла прясна риба трябва да е твърдо и еластично или леко пружиниращо при натиск. Месото на някои видове е по-меко от това на други риби.

-       Хрилете на повечето видове риби трябва да са червеникави на цвят. Сиви, бледокафяви или бели хриле показват проблеми с качеството на продукта.

-       Очите на рибата трябва да са ярки и прозрачни. Хлътналите или мътни очи може да означават началото на влошаване на качеството. Това правило не винаги важи за видове риби с малки очи, като сьомгата.

-       Цялата риба трябва да е ярка и лъскава, а люспите й да останат практически непокътнати. Люспите трябва да прилепват плътно към кожата.

-       Филетата и пържолите трябва да са сочни, твърди и прясно нарязани. Месото трябва да е почти полупрозрачно, за да създаде впечатлението, че виждате през него. По месото не трябва да има синини и зачервявания от остатъците от кръв.

-       Предварително опакованите рибни филета трябва да съдържат минимум течност. Качеството на рибата в течността бързо се влошава.

Защо да ядете повече риба?

На какво трябва да обърнете внимание, когато избирате риба в магазина:

-       Замразените продукти трябва да се съхраняват в херметически затворени опаковки или трябва да бъдат защитени от кислород чрез ледена глазура или вакуумирана опаковка.

-       Прясната риба и морски дарове трябва да се съхраняват върху лед.

-       Винаги дръжте прясна цяла риба с две ръце. При рибата, под действието на собствената си тежест в изправено положение, гръбначните прешлени могат да се отделят и главните артерии да се разкъсат, в които все още може да има кръв, въпреки факта, че рибата може да е вече изкормена.

-       Обърнете внимание на „рибната“ миризма в магазина, като правило това показва липса на санитарни и хигиенни мерки.

След като закупите замразена риба от магазина, обърнете внимание на процеса на размразяване. Бавно размразявайте замразената риба, за да сведете до минимум загубите от сока и да запазите вкуса, аромата и текстурата на месото. Най-добри резултати се постигат, когато продуктите се размразяват при температури между 0°C и 2°C.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com