Как да намалим влагата вкъщи?

7703
Как да намалим влагата вкъщи?
Снимка: iStock/Guliver

Когато има повишени нива на влага, то това е осезаемо – прозорците се изпотяват лесно, прането съхне трудно и като цяло е въздухът е тежък и ви задушава. Можете и да си купите уред за измерването на влагата – хигрометър. Ако той покаже стойности около 50%, то това значи, че нивата на влага са високи и трябва да вземете мерки.

Използвайте климатик

Вашият климатик помага за намаляване на влажността, защото естествено въвежда и по-хладен въздух. Можете с него да поддържате влажността под контрол, като го настройвате правилно и редовно почиствате филтъра. Всичко, което ограничава движението на въздуха в помещението, не е във ваша полза.

ТОВА е начинът да премахнете влагата ВКЪЩИ

Освен че е много неприятна, влагата може да бъде и опасна за здравето. Може да разпознаете, че в дома ви има влага по миризмата, по зап...

Използвайте всички видове вентилатори и абсорбатори у дома

Когато се къпете или готвите над гореща печка, използвайте всички средства за вентилация. Препоръчва се да имате силен вентилатор в банята си, който да пускате след всяко пране на ръка или къпане. Оставете го включен, дори банята да ви изглежда суха. Същото може да го направите и в кухнята – нека работи докато готвите, както и малко след това. Това ще ви бъде от голяма помощ за намаляване на влажността.

Не взимайте горещи душове

Тук не става въпрос да минете на ледени бани, но и не се къпете по половин час. Това създава изключително влажна обстановка у дома, с която вентилаторът няма как да се справи.

Поправете течащите чешми и кранове

Последното нещо, което е извън логиката, е да добавите още влага в дома си. Течащите тръби и кранове правят точно това. Поправете всички течове, които имате. Откритите тръби може да увиете в изолатори. Признаците за течове са мокър гипсокартон, петна и високи сметки за вода.

Сушете дрехите си навън

През зимата това е трудно, но е хубаво максимално да ги сушите навън. Може да направите комбинация – основното сушене да става навън, а вътре само да се доизсушат на парното.

Вземете си влагоуловител

За малко пространство, с не особено голяма влажност, ще свърши работа и малко устройство. Те струват не повече от 10-20 лв. Хубаво е да си вземете тези на ток, които могат да уловят литри вода на ден. Можете да инвестирате и в хубаво устройство за около 200-300 лева. Инвестицията ще я усетите под формата на ниски сметки за отопление, липса на мухъл и конденз.

Преместете домашните растения

Да, те определено са красиви и създават уют, но и образуват много влага в пространството. Хубаво е временно да ги преместите или в стаята, която проветрявате често, или за кратко навън. Ако навън е зима, то ги изнесете на площадката на етажа ви.

Използвайте въглен

Брикетите не са само за барбекю, но са и добър вариант за изсушаване. Въгленът ще поеме влагата ви бързо. Хубавото при него, че може да стои в едно помещение до 2-3 месеца. Това е един доста евтин начин да се справите с влагата.

Проветрявайте по няколко пъти на ден

Понякога едно кратко, но често отваряне на прозореца ще ви помогне да намалите нивото на влажност. Просто си създайте навик сутрин, обед и вечер да отваряте за няколко минути и сами ще усетите разликата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com