Как да НАМАЛИТЕ сметките си за отопление и пак да ви е топло

890
Как да НАМАЛИТЕ сметките си за отопление и пак да ви е топло
Снимка: iStock

С настъпването на зимния период започват да се покачват сметките за ток у дома, а и на работното място, ако сте собственик на бизнес. В границите на семейния уют обаче може да се възползвате от някои начини, по които да спестите от хабене на енергия и да направите дома си по-топъл. Ето какво може да направите:

Инсталиране на вътрешна и външна изолация

Най-сигурните начини вкъщи да стане по-топло без по-високи сметки

Външна изолация Ако жилището ви е по-старо и няма дебела външна изолация, както повечето нови жилища, поставянето на такава ще внесе с...

Голяма част от новото строителство е с външна изолация, но ако вашето е по-старо можете да поставите такава. Изберете такава с дебелина поне 10 см, за да има реални резултати.
Ако сте на последен етаж или таванско жилище, то за вас е подходящ вариантът и за вътрешна изолация, за да запазите топлината в помещението. 

Многокамерна дограма

Дограмата оказва голямо влияние върху температурите в дома ви, затова инвестирайте в добра и качествена такава. Има някои видове прозорци, които правят дома по-студен и труден за отопляване като например френските или пък прекалено много прозорци по стените. Но истински качествената дограма не би изпитала затруднение да се справи и с това препятствие.

Изберете по-плътни завеси и килими за дома си

Хитри начини как да ни е топло през зимата, без да плащаме много

През зимата всички искаме да ни е топло, но невинаги можем да си го позволим и често се налага да пестим. Все пак има начини, с които о...

Може би не сте се досетили, но завесите спомагат за задържането на топлината вкъщи, като те не само правят интериора по-уютен и красив, но и задържат студения въздух между тях и прозорците, за да не се разпространи из цялата стая и да понижи температурата вътре. Можем да кажем, че завесите са една бюджетна и добра алтернатива за изолация. През деня не е задължително те да са спуснати, използвайте ефирно и по-тънко перде за целта, а вечер пуснете плътните завеси.

Килимите също имат способността да задържат топлината в дома особено ако сте на долен етаж и под вас няма хора, подът ще държи хлад. Килите освен само като аксесоар за дома са и важна част за задържането на топлина у дома през зимния сезон. Изберете например по-дългокосмест или се консултирайте с продавач в магазина, за да откриете най-доброто и ефективно решение за дома ви.

Съществуват и редица други варианти, които може да ви помогнат при понижаване на сметките за отопление, като е възможно да инсталирате например подово отопление, което първоначално е сериозна инвестиция, но след това ще усетите изплащането му. 

В обощение, важно е да имате добра дограма, за да е топъл домът ви, както и варианти са изолацията спрямо нуждите на вашия дом и възможностите, а чрез отделни интериорни компоненти може да спомогнете за задържането на топлия климат.

7 трика как да е по-топло у дома

Големите сметки за парно често ни изненадват и се чудим какво можем да направим, за да запазим топлината у дома си, така че да не плаща...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com