Как да оцелееш в работата, ако не харесваш колегите? /2-ра част/

6896
Как да оцелееш в работата, ако не харесваш колегите? /2-ра част/
Снимка: iStock

Ако не харесваш колегите – сигурни сме, че имаш причини за това. Определи от кой тип са, за да знаеш как най-лесно да се справиш с тях.

Подмазвач

9 офис навика, които вредят на здравето ти

В никакъв случай не бива да допускаш работата ти да се превърне в предпоставка да развиеш някое сериозно заболяване. Затова - нека се з...

Подмазвачът говори само с шефовете си или пък с тези, към длъжността на които се стреми. Толкова учтив и вежлив е с тях, че просто прекалява. Не спира да ги засипва с комплименти, като непрекъснато търси мнението им, даже и за маловажни въпроси. Може и даже да не се опита дори да ти научи името, ако не си на някоя от лидерските позиции. За него колегите, които не могат да са му от лична полза, просто остават невидими и незначими.

Задължително трябва да се притесняваш от подобен колега. Но всъщност от шефа ти зависи дали с подобно поведение някой ще може да се издигне - не всеки от ръководните кадри обича подобни служители. В случай, че шефът ти не се дразни от такъв тип поведение, можеш само да гледаш как онези, които се подмазват, се изкачват все по-нагоре и по-нагоре.

Информатор

Във всяка фирма има и по някой колега, който играе ролята на информатор. И не само, че го има, но и обикновено е точно някой от хората, за които никога не би заподозрял. В по-големите фирми е логично, толкова повече да са и информаторите. Те слушат разговорите между своите колеги и препредават на шефовете коментарите и мненията. Разбира се, основно негативните.

Наличието на такива колеги също е сериозен повод за притеснение. Няма шеф, който да обича да го коментират зад гърба му, така че ако си позволяваш негативни коментари – много е вероятно рано или късно да пострадаш от това. Ако искаш да си нямаш неприятности, просто избягвай такива разговори, или поне бъди много, ама много внимателен пред кого си позволяваш да говориш – нека е само пред наистина близки хора.

Как да поискаш повишение без да изглеждаш нахално

В случай, че се справяш успешно с работата си и вършиш безупречно работните задължения, със сигурност си мечтаеш и за по-добро заплащан...

А има и такъв тип колеги, които като цяло не пречат, но пък дразнят приятно.

Казанова

Типът „Казанова” са едни от тях – те са сигурни, че всички колеги от другия пол са влюбени в тях, а по-самоуверените си мислят това дори и за хора от същия пол. Не спират да разказват колко харесвани и желани са, но в същото време вси са си без половинка. Тези хора всъщност имат сериозни проблеми, които може да се окажат толкова задълбочени, че да се нуждаят от професионална помощ. Напълно възможно е и ти да си някое от гаджетата на такъв колега, само че засега все още да не знаеш.

Ако имаш такива странни колеги – едва ли си в състояние да ги промениш. Вариантът е просто максимално да ги игнорираш.

Работяга

6 знака, че е време да напуснете работата си

Рано или късно всеки има момент, в който започва да мисли за смяна на работата. Не е толкова лесно да се вземе решение за тази стъпка, ...

Работягата тряска често вратите, тича и успява да всее паника, за да се вижда отдалеч, че работи наистина много усърдно. Нагърбва се сам с допълнителна работа, а после твърди и разправя наляво-надясно, че са му я възложили именно на него, защото друг никой не би могъл да се справи. Просто се забавлявай на неговия ентусиазъм!

А има ли някоя майка, която по цял ден да говори единствено за нейното дете? Какво яде, как се е изкихало и колко сладко е то. Каквато и да е темата на разговора, каквото и да я питаш, тя все ще говори за детето си. Не го прави с лошо, безспорно всяка майка обича детето си… Но за всичко си има точното време и място!

Сексспециалист

Сексспециалистите просто нямат никакво усещане, че разговорите за секс просто не са за пред всичките колеги. Разказват какво ли не от интимния си живот. Предполагам се сещаш, че повечето неща си ги измислят. Единственото нещо, което можеш да направиш, е да се опитваш да смениш темата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Най-известните суеверия за косата и ноктите, които жените трябва да спазват

Тези зодии са орисани от звездите да бъдат щастливи в любовта

Как да влезем във форма за лятото без спорт и строги диети?

Нека цъфти: Защо не трябва да късате люляка?

Нумерологичен хороскоп за месец МАЙ

Не само за храна: Как да почистите канализацията с кетчуп?

Тези 4 зодии често са склонни към извънбрачни връзки

Тези 4 зодии правят връзките си "храм на доверието"

Какво трябва да направим, когато някой се отнася зле с нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com