X
 
 

Как да пишем по-добре

1925 0
Как да пишем по-добре
Снимка: iStock/Guliver
Как да пишем по-добре - това е въпрос, който вълнува всички в съвременния свят. Независимо дали пишем книги, публикации в блогове, имейли, постове в социални мрежи или текстови съобщения, ние сме писатели.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да пишете по-ефективно.

10 начина да пишете по-добре

Децата да се учат да четат от 3-годишни

Децата трябва да започват да усвояват първите основи на писмената реч не на 5-6 години, а още на 3-годишна възраст, когато се появява т...

Отнасяйте се към текстови съобщения като към проза. Преди да натиснете бутона за изпращане, прегледайте текста: правопис, съдържание, препинателни знаци. Запитайте се: Как се опитвам да общувам? Какво се опитвам да изразя? Бъдете по-внимателни с най-честите ви грешки и автоматично ще станете по-добри в писането.

Думите са инструменти. Разширете речника си, за да направите писането си по-прецизно. Не е необходимо да използвате сложна дума, когато простата е достатъчна, но наличието на повече синоними ще ви позволи да изберете най-подходящята дума за момента. Понякога се нуждаете от брадва, понякога се нуждаете от скалпел. Избирайте по една нова дума всеки ден и след това я използвайте поне 21 пъти в разговорите си с другите този ден. Най-полезните думи ще се придържат и речникът ви ще се разшири с течение на времето.

Правете го ежедневно. Ако искате да подобрите писането си, пишете всеки ден. Писането е мускул: ако не го използвате, го губите. 

Пунктуация. За да добавите разнообразие, скорост и оригиналност към писането си, играйте с различни препинателни знаци: многоточия, точки, тирета, колонки, запетайки. Кратките изречения показват некомпетентност. От друга страна, по-дългите изречения помагат да се създаде неистов, забързан ритъм - усещане, че темпото се набира, докато думите се спускат върху страницата.

Как писането на ръка ни прави по-умни

Съвременните компютърни джаджи отдавна изместиха химикалките и моливите. Обикновения книжен тефтер, обаче, може да донесе много повече ...

Не губете времето на читателя. Нашето време и вниманието ни са два от най-ценните ни ресурси. Егоистично е да накарате читателя да прекара 15 минути в четене на нещо, което бихте могли и би трябвало да изкомуникирате за 90 секунди. Ако искате да спечелите доверието на вашия читател, не губете неговиото време.

30% състав, 70% редакция. За всеки час, който прекарвате в писане, отделете три часа за редактиране, оформяйки работата си в нещо по-сбито, по-мощно - по-красиво. Писането наистина е пренаписване.

Всяко изречение трябва да служи за цел. Вашето първо изречение трябва да накара читателя да иска да прочете второто. Второто изречение трябва да приведе читателя към третото. И така нататък и така нататък до самия край. Ако едно изречение не придвижва разказа напред - ако не прави четеното по-интересно - то трябва да се пренапише, независимо колко умно или ценно изглежда.

Избягвайте твърде много наречия. Сигурен признак на любителското писане е прекалената употреба на наречия. Една жена не е невероятно красива - красива е; небето не е много синьо - то е синьо. Намерете идеалните думи, за да не използвате наречията като патерици.

7 знака, че децата ви имат токсични баба и дядо

За много от нас родителите ни са страхотни баби и дядовци, които обичат внуците си точно толкова, колкото и ние. Но нека бъдем честни -...

Следвайте правилата и след това изключете правилата. Научете правилата, за да можете да ги нарушите успешно. 

Прочетете повече за писането. Без значение от вашето ниво на компетентност, винаги има място за подобрения. 

източник: www.theminimalists.com

Actualno.com

Етикети: