Как да почистите много мръсна вана без да я съсипете

3595
Как да почистите много мръсна вана без да я съсипете
Снимка: iStock

Вана, пожълтяла от варовик и петна - на нито една домакиня не е приятно нейното почистване. Често петната се оказват прекалено упорити и в случая при премахването им е много важно да не повредите емайла.

Разбира се, всички притежатели на бяла вана мечтаят тя да остане такава възможно най-дълго. Но известно време след употреба може да загуби първоначалния си вид и по повърхността се появява неприятно покритие.

Но ако търсите начин да избелите отново ваната си, първо трябва да сте наясно от какъв материал е тя. Обърнете внимание на факта, че чугунените емайлирани вани не могат да се търкат с твърди кърпи, тъй като върху тях могат да се появят неприятни драскотини. Също така в такива бани не могат да се използват агресивни почистващи препарати.

От жълтите петна по ваната няма да остане и следа, ако вечерта изсипете това в нея

Твърдите гъби не са подходящи дори ако имате емайлирана стоманена вана у дома, защото тя също може да причини драскотини. В този случай също трябва да внимавате да не пускате прекалено гореща вода, защото дори това може да повлияе на емайла.

Но има три естествени начина, които ще ви помогнат да се справите с проблема с петната.

Как да почистите старата плака от ваната?

Оцет и сода - на първо място, трябва да смесите половин чаша сода за хляб и половин чаша вода и да добавите към тях четвърт чаша оцет. Ако имате акрилна вана, по-добре е да замените оцета с лимонов сок.

Разтворът трябва да се нанесе върху ваната и да се остави за известно време, така че замърсяванията да се накиснат добре. След това просто разтрийте повърхността с гъба и измийте продукта с вода.

Сода и лимонов сок - този метод е подходящ, ако сте готови да почистите банята си на два етапа. Първо, трябва да направите паста от сода за хляб и вода, след това да нанесете сместа върху ваната и да я оставите за известно време. След това смесете вода и лимонена киселина в равни пропорции. Нанесете разтвора върху пастата от сода за хляб и разтрийте гъбата. Накрая трябва да измиете двата продукта с вода.

Ако искате да почистите ваната от сухата плака, трябва да разредите избелващ прахообразен препарат с вода в съотношение 1:1 (добре е препаратът да съдържа белина). Трябва да се получи гъста смес, така че консистенцията й да прилича на заквасена сметана. Втрийте я във ваната и го оставете да изсъхне, след което можете да отмиете с вода.

Но имайте предвид, че ако белината съдържа хлор, тя може да разруши емайла, така че е по-добре да избягвате такива продукти. Те не са подходящи за акрилни вани.

Без търкане и усилия: Дори най-захабената вана ще заблести от чистота след 10 минути, ако използвате това

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?
Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Толкова години боядисваме яйца за Великден, че сякаш е невъзможно да измислим нещо ново. Но винаги ще има нови или поне непроверени идеи. Оптималната...