Как да помагаме на пчелите чрез градината си

9396
Как да помагаме на пчелите чрез градината си
Снимка: iStock/Guliver

Дивите опрашващи насекоми като пчелите и пеперудите са претърпели драстичен спад през последните десетилетия, както по отношение на броя, така и по отношение на биологичното разнообразие, според Buglife, Trust for Convertiation Conservation.

Много видове са претърпели подобни спадове поради редица фактори, включително липсата на място за дивите животни в нашите провинции и градове и масовото използване на пестициди.

Така че, никога не е имало по-подходящо време да запълните дворовете и терасите си с цъфтящи растения и дървета, които са магнити за опрашващите насекоми.

Ако ги нямаше пчелите: няколко удивителни факта

Какъв размер е вашето пространство?

Ако имате тесен парцел, използвайте вертикално пространство, може би с катерещи се храсти - като орлови нокти или пасифлора - които пчелите и пеперудите обичат.

В много градини местата за засаждане са твърде тесни, а лехите твърде малки, но растенията могат да се мащабират нагоре или надолу, просто като се увеличи или намали броят на всяко растение, което сте поставили. Само имайте предвид колко бързо и колко големи ще растат вашите растения, тъй като преди да се усетите, само един цъфтящ храст би могъл да завладее цялата област.

Помислете за цветовете на растенията

Скрийте една супена лъжица захар в двора и вижте какви чудеса ще се случат

Ценителите на пчелите по целия свят изненадващо започнаха да споделят снимки на тези насекоми от целия свят, които пият захарна вода от...

Ако искате дълбоки розови, сини и лилави, добри комбинации включват морска падуба (ехинопс), с ехинацея и леката, ефирна Verbena bonariensis - която се самозасява - всички са магнит за пчелите през лятото.

Лавандула, лилави лупини, алиуми и розови рози също се комбинират добре.

Ако сте по-горещ тип и предпочитате ярко червени, ярко жълти и горящо оранжеви цветя, може да предпочетете рудбекия и хелениум, за да озарите вашата градина.

Когато избирате вашите растения, заложете на едноцветните видове, които са местни, а не на хибридни и двуцветни сортове. И не забравяйте за храстите, които цъфтят по различно време на годината, като ярко жълтата махония, осигурявайки много прашец за гладните пчели през пролетта.

Ден на медоносните пчели, застрашени от изчезване

Пчелари се оплакват от масово унищожаване на пчелите заради ползване на пестициди

В България има места, на които 80% от пчелите са изчезнали или измрели. Едно от тези места е Костинброд, а на места в Гоце Делчев има 1...

Има ли правила, които да се спазват при привличането на опрашители?

Според Buglife ключовите неща, които трябва да запомните са, че местните растения са най-добри, както и близките роднини на местните растения, така че разнообразието от градински сортове би било идеална комбинация.

Билките също са добри - лавандула, розмарин, майорана, див лук. Осигурете набор от растения, които ще доставят нектар и цветен прашец през цялата година, от ранна пролет до късна есен.

Не забравяйте дърветата, ако имате място. През пролетта опрашителите ще се съберат върху цъфтежа на ябълките, крушите, черешите, глог и трън.

Растенията с различна форма ще осигурят редица ресурси за различни видове опрашващи насекоми - някои пчели предпочитат дълбоките цветя, до които имат достъп с дългите си езици, други се нуждаят от по-плитки цветя с големи „площадки за кацане“ като големите маргаритки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com