Как да преборим косопада с храна

2249
Как да преборим косопада с храна
Снимка: iStock/Guliver

Косопадът е проблем, който се проявява както при мъжете, така и при жените. За косопад се счита състоянието, при което човек губи над 100 и повече косъма всеки ден. Сред  причините, които го провокират са някои генетични заболявания, хормонални проблеми,  стрес, инфекции на скалпа, недохранване, околната среда, някои вирусни инфекции и други. 

Косопадът може да се провокира и от употребата  на стилизиращи продукти, боядисването на косата,  честото използване на сешоар, преса или маша за коса и други. Всичко  тези симптоми са много индивидуални и се проявяват различно, при хората, в зависимост от техния пол и от възрастта им.

Kак да овладеем сезонния косопад?

Страдате ли от косопад? Среща се при много жени особено през преходните сезони. Падането на кичурите отнема от обема на прическата ви и...

Диагностицирането на косопада трябва да се направи от специалист дерматолог, като се вземат под внимание много и различни фактори и да се направят хормонални изследвания, пълна кръвна картина и редица други. Лечението, което се провежда е тясно свързано с причината, която е довела до това състояние. Добрата новина тук е, че освен с медикаменти, косопада може да бъде преборен и с приема на различни храни, които са богати на протеини и други полезни хранителни вещества.  И нищо чудно, защото те са сред най-важните за здравето на нашия организъм и практически могат да бъдат включени в хранителния режим на човек, за справянето му с различни здравословни проблеми.

Най-голяма част от протеините, от които се нуждае човек се намират в соята, яйчния жълтък, пилешкото и телешкото месо и риба тон.  Хората, страдащи от косопад е добре да приемат и храни, които са богати на минерали, защото те  също са много важни за здравето.  Цинкът е един от тези минерали, който отговаря за регенерирането на клетките, регулирането на различните телесни функции, хормоналния баланс в тялото и разбира се растежа на косата.

Не по-малко важен е и магнезият, като и двата минерала се съдържат в големи количества в бананите, тофуто, кафявия ориз, соята, мидите, скаридите и други.  Желязото също е един много важен елемент, който е и един от основните съюзници на хората, страдащи от косопад. Него можете да си набавите чрез консумацията на лешници, бадеми, сушени плодове, какао, черен дроб, морски дарове и други.

Да не забравяме и за минералите, които са жизнено важни за здравето и особено за хората с косопад. Витамин С, който е отговорен за по-доброто усвояване на желязото, можете да си набавите чрез плодовете, като портокали, лимони или ягоди. Другият важен витамин е витамин В, който се съдържа в големи количества в гъбите, яйчния жълтък и риба тон.

Двете изненадващи причини, поради които може да страдате от косопад

Според дерматолога Татяна Егорова, причините за косопада, могат да бъдат най-различни и сериозни, но има два, на пръв поглед неочаквани...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да разберем дали маратонките са оригинални?

Знаете ли как се размножават костенурките?

Защо е опасно да живеете в едностайни апартаменти - дори не сте подозирали

Какво си мисли психологът след срещата с вас?

Свинска мас за женския организъм: ползи и вреди

5 факта за жените в Северна Корея, заради които животът ви ще изглежда като приказка

Проучване разкрива опасностите, които крият приложения за проследяване на менструация

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Как се пише: ранглиста или ранклиста?

7 упражнения, които ще направят всяка жена богиня в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com