Kак да премахнете суперлепилото от различни повърхности

2572
Kак да премахнете суперлепилото от различни повърхности
Снимка: iStock

Дори и при най-прецизната работа е възможно лепилото да попадне върху ръцете и по различни повърхности. Ако мигновеното суперлепило се втвърди, най-лесният начин е да използвате специални средства за отстраняването му, така нареченото антилепило. Но ако няма такова нещо подръка, можете да опитате с налични средства.

1. Ръце

След измиване на ръцете със сапун е препоръчително да напарите и омекотите кожата с масло или крем. След това можете да опитате механично да изтъркате суперлепилото, дори да използвате пемза за груби зони. По-радикален вариант е да изтриете капката с течност, съдържаща ацетон или лакочистител. Също така се препоръчва да се опитате да избършете мястото, където е попаднало лепилото, с памучен тампон или кърпа, напоена с разтвор на димексид (диметилсулфоксид) - можете да го купите в аптеката. След това трябва да измиете ръцете си със сапун и да нанесете подхранващ крем.

2. Дрехи и обувки

Докато петното е прясно, се препоръчва първо да изперете дрехите в гореща вода на ръка или в пералня. След това се опитайте да отстраните петното от лепило механично. Ако това не помогне, опитайте се да премахнете лепилото, като избършете с кърпа, навлажнена с ацетон, лакочистител или димексид. Можете да опитате да избършете суперлепило от обувките си, като навлажните кърпа с лакочистител или димексид.

Създадоха уникално медицинско лепило

Харвардският университет представи уникално вещество, което може да се залепва към всякакви повърхности, включително и към влажни. Това...

3. Пластмаса

Ацетонът и подобните разтворители не винаги са подходящи в този случай, понякога е по-добре да използвате димексид. След това се препоръчва да избършете повърхността със специална почистваща кърпа. Можете също да опитате да намажете втвърденото лепило с масло и след това да го отстраните със шпатула, нож или подобно.

4. Дърво

Матовото може да опитате да почистите с всякаква течност, съдържаща ацетон. Димексидът понякога се използва за отстраняване на суперлепило от лакирана дървесина, но има риск от увреждане на повърхността. Тогава вероятно повърхността ще трябва да бъде шлайфана и лакирана.

5. Стъкло, съдове и плочки

Течност, която може да се реже и лепи (ВИДЕО)

Изследователи от университета Тунцзи в Шанхай са създали течен материал, който може да се реже или да се слепва в различни форми. По ст...

Използвайте абразиви като сол или сода за хляб за съдовете за готвене. За плочки и стъкла - ацетон.

6. Линолеум

Можете да опитате бял спирт или лакочистител. Но първо е препоръчително да пробвате на място, което не се вижда. Друг вариант е да опитате да премахнете суперлепилото механично, например с твърда гъба или шпакла.

7. Метал

Обикновено се използват ацетон или промишлени продукти на алкохолна основа или лакочистител за нокти за отстраняване на втвърдено суперлепило.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com