Как да превърнем мечтата си в реалност?

17097
Как да превърнем мечтата си в реалност?
Снимка: iStock/Guliver

"Прекрасно е човек да мечтае, но, за да постигне желаното, е необходимо да го превърне в цел." Това каза за Радио „Фокус“-Бургас Стела Семерджиева, психолог.

"Ако всички тези новогодишни пожелания останат в нас само като една мечта или желание, което ние пасивно очакваме да се сбъдне, да се случи от само себе си, то шансът е минимален", коментира Семерджиева. По думите й би могло да се започне с конкретизиране, като си поставяме конкретна цел.

Израелски психолози в Стара Загора

Адлерианският институт по индивидуална психология в Израел гостува в Стара Загора на 1 и 2 декември. Международният семинар се организи...

"Често се случва хората да не знаят какво точно искат да се случи в живота им, а ако не си наясно какво искаш, то няма как да го постигнеш", заяви психологът. Според нея има разлика между това човек да желае да бъде успешен или да са му пожелали успех и това да има идея какво за него е да е успешен и какво за него е да има успех.

"Например, да съм успешен за мен конкретно може да означава да завърша образованието през си тази година. Тогава вече съм наясно какво е успех за мен през тази година и реално бих могла да го постигна, т. е. - да можем в началото да си представим края. Не само края като факт, а да се опитаме да преживеем събитието емоционално, да го усетим с тялото си, да завибрираме на честотата на успешния резултат и, ето, мечтата се е превърнала в цел", уточни Семерджиева. Според нея само това не е достатъчно, а е необходимо да се извърви пътят до целта, да се действа чрез съзнателни усилия.

"На този етап следва да правим конкретни стъпки. Стъпките представляват малките задачи, които трябва да решим по пътя към целта. Ако се върнем на примера със завършването на образованието, то стъпките по този път биха били подготовка и успешно полагане на всички изпити, за да стигнем до финала“, допълни специалистът. По думите й понякога „препъни-камък“ по пътя се оказва липсата на сила и воля, за да преминем през всички трудности и изпитания.

"През тях можем да минем, преодолявайки ги с ясното съзнание за това, което искаме да постигнем накрая, онова, което вече сме си представили. Тогава ще видим смисъл в пътя и ще сме щастливи и мотивирани да го извървим“, каза още Семерджиева. Според нея човек може да преживее удовлетворение от всяка малка крачка. „Като всеки успех, и това ни е нужно като гориво, което да ни движи през целия път", допълни психологът.

Децата попиват нашите проблеми като гъби

Здравейте г-жо Симеонова, Пиша ви по повод на моята дъщеря, която е на 6 години и тази есен тръгва на училище. Тя е прекрасно дете, т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Жена заведе труп в клон на банка, за да изтегли заем

Чесън, пиле и още 4 продукта, които ще заличат бръчките от лицето ви и кожата ви ще заблести

Научете се да пестите: 5 полезни навика, които ще ви помогнат по време на криза

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com