Как да привикнем към студа през зимата по-бързо

7878
Как да привикнем към студа през зимата по-бързо
Снимка: iStock/ Guliver

Есента е в разгара си и термометърът пада все по-ниско, така че много хора в трябва да свикнат със студеното време. Добрата новина: има начин да помогнете на тялото си да го направи по-бързо.

Още през 1960 г. учените от американската армия установяват, че голите мъже, които прекарват по 8 часа на ден в камера при 10°C, за да свикнат със студа и треперенето успяват след 2 седмици. По-скорошни проучвания на екипи също стигнаха до заключението, че хората могат да свикнат с прохладната среда. И скорошен преглед на изследвания от военни експерти установи, че всички хора изглежда имат способността да се аклиматизират към студа.

Ето защо през зимата пием повече алкохол

Ново проучване установи пряка връзка между спадовете на температурата и ограниченото излагане на слънчева светлина върху консумацията н...

В проучване група здрави мъже прекарват до 3 часа на ден, седнали във вани, пълни с вода с температура от около около 14 ° C – температура, близка до тази на Атлантически океан по крайбрежието Ню Джърси и Ню Йорк в края на октомври, според Националната администрация за океани и атмосфера.

В началото на 20-дневното проучване мъжете потръпваха, което е първоначалната реакция на човешкото тяло към охлаждането. Техният сърдечен ритъм и метаболизъм се ускоряваха чрез генериране на топлина. В същото време кръвоносните им съдове се стесняват и се отклоняват от повърхността на кожата, което води до понижаване на температурата. По същество съдовата система е компресирана, насочвайки кръвта към по-топлите вътрешности, за да се избегне външен студ.

Но до 20-ия ден нещата се променят. Треперенето на практика е спряло. Въпреки че метаболизмът и сърдечната честота все още се ускоряват в ваната със студена вода, кръвоносните съдове вече не се свиват и температурата на кожата не пада толкова силно, колкото преди. Мъжете съобщават за по-малко дискомфорт. В същото време кръвните им проби съдържат по-малко маркери за студен стрес и активност на имунната система. Изглежда телата им са свикнали със студа.

Промени в тялото ви при студено време

6 трика да запазите ТОПЛИНАТА в дома си през ЗИМАТА

През зимата всички се фокусираме основно върху това да пестим колкото се може повече от електроенергия, така че в края на месеца сметки...

Всеки има възможност да свикне до известна степен със студа. Човешкото тяло постига аклиматизация чрез комбинация от различни вътрешни промени, които хората могат да поддържат или потискат в зависимост от поведението си.

Има доказателства, че определен тип мастна тъкан, известна като "кафява мазнина", може да помогне на тялото да генерира топлина в отговор на постоянно студени условия.

Хроничното излагане на студ по някакъв начин активира кафявата мазнина, за която знаем, че претърпява драматични сезонни промени. Новородените имат много кафява мазнина, която им помага да останат топли, защото нямат достатъчно мускули, за да потръпнат.

Въпреки че някога се смяташе, че хората губят запасите си от кафява мазнина, докато растат от ранна детска възраст, изследванията показват, че части от тялото на възрастните, особено областта около горната част на гръбначния стълб и шията, или задържат кафява мазнина, или генерират нова в отговор на охлаждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Шест неща, които ще ви помогнат да обновите интериора си за един ден

Защо всъщност котките се страхуват от краставици?

Тези 5 признака показват, че сте свръхчувствителен човек

Това са най-лесните ежедневни прически за къса коса

Какви мъже харесват жените и кои ги отблъскват: 7 вида партньори според дамите

8 качества, които притежава силната жена

Как най-лесно да се справим със стреса на работното място?

Кои традиционни арабски ястия са популярни и у нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com