Как да прогоните хлебарките от дома си без химия?

22281
Как да прогоните хлебарките от дома си без химия?
Снимка: iStock

Да прогоните хлебарките от дома си, без да използвате химически пестициди, е не само екологичен подход, но и по-здравословен за вас и вашето семейство. Химическите пестициди могат да създадат рискове за здравето и да навредят на околната среда, така че изборът на естествени, нетоксични методи е отговорен избор. Ето някои ефективни начини да държите хлебарките на разстояние, без да прибягвате до химикали:

Поддържайте чиста среда: Първата стъпка в превенцията на хлебарките е да поддържате дома си чист. Хлебарките са привлечени от източници на храна и вода. Уверете се, че няма оставени трохи или остатъци от храна. Редовно метете, почиствайте с прахосмукачка и мийте подовете си и избърсвайте плотове и маси.

Уплътнете пукнатините и цепнатините: Хлебарките могат да проникнат в дома ви през малки отвори. Проверете дома си за пукнатини и цепнатини и ги запечатайте с помощта на уплътнители или уплътнители. Обърнете специално внимание на местата около тръбите, вратите и прозорците.

Само няколко листа от тази подправка и забравяте завинаги за хлебарките

Намалете влагата: За да оцелеят, хлебарките се нуждаят от вода. Отстранете всички течове или капки и се уверете, че домът ви е сух. Ако е необходимо, използвайте изсушител, особено във влажни помещения като кухнята или банята.

Естествени репеленти за хлебарки: Съществуват няколко естествени репелента, които не се харесват на хлебарките. Някои от тях включват дафинови листа, резенчета краставица, котешка мента и диатомична пръст. Поставянето им около общите входни точки или заразените зони може да възпре хлебарките.

Борна киселина: Въпреки че борната киселина е химично съединение, тя е по-малко токсична от много търговски пестициди. Можете да я използвате на прах или да я смесите с малко количество захар и да поръсите с нея местата, където хлебарките са активни. Когато хлебарките преминат през нея, те ще я погълнат, което ще доведе до тяхната смърт.

Капани: Лепкави капани или домашно приготвени капани със стръв като захар и сода за хляб могат да ви помогнат да уловите хлебарките. Поставете тези капани на местата, където подозирате активност на хлебарките. Не забравяйте да ги проверявате и подменяте редовно.

Естествени почистващи средства: Оцетът и содата за хляб могат да се използват за почистване на повърхности, което може да помогне за отблъскване на хлебарките. Силната миризма на оцета действа като естествен възпиращ фактор, а содата за хляб може да помогне за отстраняване на остатъците от храна.

Етерични масла: Някои етерични масла, като мента, евкалипт и лавандула, могат да действат като естествени репеленти за хлебарките. Смесете няколко капки с вода и напръскайте местата, предразположени към хлебарки.

Редовни проверки: Направете си навик да проверявате дома си за признаци на заразяване с хлебарки. Ранното улавяне на проблема ще улесни решаването му, без да се прибягва до агресивни химикали.

Кои са най-доказаните методи за премахване на хлебарки?

Професионален контрол на вредителите: Ако заразяването с хлебарки е сериозно и естествените методи не са ефективни, помислете за търсене на помощ от професионална служба за борба с вредителите. Те могат да използват нетоксични или слабо токсични методи за справяне с проблема, като същевременно сведат до минимум въздействието върху околната среда.

Не забравяйте, че комбинацията от тези методи често е по-ефективна, отколкото да се разчита само на един подход. Освен това постоянството е от ключово значение при борбата с нашествието на хлебарки. Като поддържате чиста, суха и добре уплътнена среда и използвате естествени репеленти, можете да прогоните хлебарките от дома си, без да прибягвате до химически пестициди. Този подход е не само по-безопасен за вашето семейство и домашни любимци, но и по-добър за планетата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com