Как да разберем, че в организма ни има скрита захар?

11405
Как да разберем, че в организма ни има скрита захар?
Снимка: iStock/Guliver

Откриването на скритата захар в организма е от решаващо значение за поддържане на цялостното здраве и предотвратяване на различни хронични заболявания като затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания. Въпреки че захарта е естествен компонент на много храни, именно добавените захари често остават незабелязани и допринасят за тези здравословни проблеми. Ето някои начини да установите дали в организма ви има скрита захар:

Четете етикетите

Един от най-ефективните начини да откриете скритите захари е като четете етикетите с хранителните стойности на опакованите храни. Търсете термини като "царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза", "захароза", "глюкоза", "фруктоза" и други думи, завършващи на "-оза". Бъдете внимателни и към съставки, които звучат здравословно, но по същество са прикрити захари, като нектар от агаве или сок от захарна тръстика.

Проверете списъка със съставките

Съставките са изброени в низходящ ред по тегло. Ако източникът на захар е посочен в началото, това означава по-високо съдържание на захар. Имайте предвид, че захарта има много различни наименования, така че се запознайте с различните й псевдоними.

Учени: Тази евтина храна е най-добра за кръвната захар при диабет

Внимавайте за тези храни

Някои привидно здравословни храни могат да крият скрити захари. Сред тях са ароматизираните кисели млека, мюсли баровете, зърнените храни и дори някои видове хляб. Избирайте обикновени или неподсладени варианти и добавяйте ароматизатори, ако е необходимо.

Напитки за наблюдение

Напитките със захар са често срещан източник на скрити захари. Плодовите сокове, газираните напитки, енергийните напитки и дори някои бутилирани чайове могат да съдържат прекомерно количество добавени захари. Избирайте вода, билкови чайове или напитки, подсладени с естествени алтернативи като стевия.

Гответе вкъщи

Приготвянето на храна у дома ви дава възможност да контролирате съставките. Много от закупените от магазина сосове, дресинги и маринати съдържат добавени захари. Като готвите от нулата, можете да избирате по-здравословни алтернативи и да регулирате приема на захар.

Внимавайте с преработените храни

Силно преработените храни често съдържат добавени захари за подобряване на вкуса и запазване на качеството. Тези захари могат да се натрупват в организма с течение на времето. Винаги, когато е възможно, избирайте цели, непреработени храни.

Внимавайте за порциите си

Дори привидно малки порции сладки лакомства могат да допринесат за скрит прием на захар. Съобразявайте се с размера на порциите и с това колко често си позволявате да похапвате сладки храни.

Топ 20 на най-добрите храни за сваляне на кръвната захар при диабет

Обръщайте внимание на апетита

Жаждата за сладки храни може да показва, че диетата ви е богата на скрити захари. Ако постоянно посягате към сладки закуски, може би е време да преоцените хранителните си навици.

Редовно следете нивото на кръвната захар

Ако сте загрижени за влиянието на скритата захар върху здравето ви, помислете за редовно наблюдение на нивата на кръвната захар. Повишените нива могат да бъдат индикатор за прекомерна консумация на захар.

Консултирайте се със здравен специалист

Ако подозирате, че скритите захари влияят на здравето ви, препоръчително е да се консултирате с медицинско лице или регистриран диетолог. Те могат да предложат индивидуални насоки, да препоръчат изследвания и да ви помогнат да съставите план за намаляване на приема на скрити захари.

Като сте информирани, четете внимателно етикетите и правите съзнателен избор на храни, можете да управлявате по-добре приема на скрита захар и да насърчите по-здравословен и балансиран начин на живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com