Как да разберем кое е перфектното време за събуждане и заспиване

1693
Как да разберем кое е перфектното време за събуждане и заспиване
Снимка: iStock

Кое е най-доброто време за събуждане? Започнете да задавате този въпрос в непринуден разговор и вероятно ще чуете нещо от рода на „Колкото е възможно по-късно!“ повече от няколко пъти.

Но колко е достатъчно? Aко не знаете от колко часа сън се нуждае тялото ви, ще е  трудно да  определите дали получавате достатъчно - и също толкова трудно да определите времето за събуждане, което е най-добро за вас.

Ритъмът и светлината

Представете си свят без будилници - и съответните задължения на живота, които ги правят необходими: училище, работа, срещи, събития и пр. Можете да спите колкото искате и да се събуждате естествено. Звучи като недостижима мечта, нали? Но един свят без будилник едва ли е научна фантастика.

Преди появата на електричеството и широкото използване на часовници, ежедневните дейности на повечето хора бяха до голяма степен продиктувани от изгрева и залеза на слънцето. И въпреки че светът се е променил много през последните няколко века, човешката биология все още носи печата на този цикъл - под формата на вътрешен часовник, който е силно повлиян от светлината.

Нарича се циркаден ритъм и диктува времето на вашия цикъл сън-будност (и пикове и спадове на енергията през деня) за приблизително 24 часа. Този вътрешен часовник задава вашето идеално време за лягане и събуждане, а стратегическото отношение към експозицията на светлина е от решаващо значение, за да работи за вас.

Получаването на естествена светлина, когато се събудите, е нужно, за да се настроите да имате оптимална енергия през деня и да заспите по-лесно и да спите през нощта. Излагането на кожата и очите ви на слънчева светлина скоро след събуждане увеличава производството на серотонин в организма, предшественик на хормона мелатонин, предизвикващ съня. Приблизително 12 часа по-късно серотонинът се превръща в мелатонин, за да ви помогне да заспите.

Разбирането на съня по отношение на енергията за следващия ден не трябва да бъде сложно.

Единствената информация, която ви е нужна, е колко часа сън са ви нужни, което не е число, което трябва да измислите сами. Всеки индивид се нуждае от генетично определено количество сън, което е подходящо за него.

За много от нас цялата представа за „избиране“ на най -доброто време за събуждане може да изглежда странно, дори като концепция. Нашите времена за събуждане са почти решени за нас. Независимо дали става въпрос за училище или работа, дете или куче, външните ангажименти обикновено диктуват сутрините и времето за събуждане.

Повечето от нас обаче имат много по-голям контрол, когато си лягат вечер. Така че, ако сериозно мислите за по -добри дни, тогава трябва да намерите време за лягане, което ви позволява да спите достатъчно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com