Как да се отървем от комплекс за малоценност

6588
Как да се отървем от комплекс за малоценност
Снимка: https://www.pexels.com/

Ако само знаехме, какъв успех можем да постигнем щом се отървем от комплексите за малоценност, животът ни ще се промени коренно за миг.

Когато сме изправени, пред определени житейски ситуации, често си казваме: „Ако бях различен, отдавна щях да имам това и онова“ или „Ако нямах определена черта на характера или недостатък във външния си вид, щях да живея по различен начин."

И когато, най-накрая успеем да подредим недостатъците си, всъщност се оказва, че някой наистина не се е намесил. Разбира се, в края на краищата проблемът е в главата и той трябва да бъде премахнат от там, възможно най-скоро. Как да го направим? Нека разгледаме.

1. Намерете причината

Ако причината за вашия комплекс за малоценност не е външен недостатък, тогава може да се наложи да потърсите помощ от терапевт. С негова помощ ще бъде възможно да се стигне до дъното на по-дълбоки проблеми, които биха могли да бъдат поставени у човек в детството.

2. Намерете силните си страни

В живота няма нищо абсолютно лошо или абсолютно добро. Следователно, имайте предвид, че ако имате две отрицателни страни, които пораждат комплекс за малоценност, тогава със сигурност ще има две положителни.

3. Запишете своите плюсове и минуси на лист хартия

Опитайте се да запомните всичките си предимства и недостатъци и след това ги запишете в две колони. В лявата колона има недостатъци, в дясната - предимства.

4. Потърсете помощ от хора, които ви обичат

Ако имате комплекс за малоценност, тогава със сигурност няма да ви е трудно да изброите всичките си съществуващи недостатъци и да им приписвате измислени. Но със заслугите ще бъде по-трудно. Затова помолете хората, които са ви близки и ви обичат, да опишат вашите достойнства. Нека в графите впишат и всякакви други качества, заради които сте обичани и ценени.

5. Кажете сбогом на несъвършенствата

Разбира се, не е толкова лесно да се обичаш. Затова ви предлагаме първо да се сбогувате с недостатъците си в буквалния смисъл. Вземете лист хартия със своите плюсове и минуси и отрежете лявата колона. Тоест колона с описаните недостатъци. За по-голяма ефективност е по-добре да ги изгорите.

От самота мозъкът се променя

Учени от Чикагския университет са изследвали дейността на мозъка на хора, които смятат себе си за самотници. Сравняването им с хора, ко...

6. Концентрирайте се върху добродетелите

Успешните хора се фокусират върху своите достойнства, а не върху недостатъците. Не предполагайте, че нямат недостатъци. Има! Те просто ги пренебрегват умело.

7. Направете си експеримент

Сега нека опитаме експеримента. За определен период от време (нека бъде седмица), ако е възможно, напомнете на себе си и на другите за вашите заслуги. Не е необходимо постоянно да говорите за тях на глас. Достатъчно е просто да си ги припомните небрежно. Човек е изграден така, че ако от ден на ден си дава същите нагласи, рано или късно ще повярва в тях.

Не забравяйте да запомните, че да се отървете от комплекс за малоценност е съвсем реално, основното е искрено да вярвате. Веднага щом се убедите, че това е възможно, светът около вас ще се появи, в съвсем различна светлина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com