Как да се предпазим от молците?

5154
Как да се предпазим от молците?
Снимка: iStock

Мнозина все още си мислят: молците имат нещо общо със старите, прашни гардероби. За съжаление това изобщо не е така. Дори в чисти домакинства малките насекоми могат да гнездят и да струват на любителите на мериносовата вълна последния нерв. Защото молците са ненаситни малки животни от семейството на пеперудите, които обичат да се хранят с вълна или протеиновия кератин, съдържащ се във вълната. Мериносовата вълна е истински празник за малките виновници. Малките дупки в мериносовите дрехи са многократно причинени от молци. Но това не трябва да бъде така.

Дупките, причинени от молци, са нежелани и след като имате тези прекрасни създания в гардероба си, обикновено е трудно да се отървете от тях. За да предотвратите това да се случи на първо място, има няколко неща, които трябва да имате предвид.

Малко карамфил и МОЛЦИТЕ незабавно ще напуснат шкафа

Профилактика срещу молци: измиване, проветряване, опаковане 

По принцип, ако искате да съхранявате своите вълнени ризи, пуловери и др. за по-дълъг период от време – например, ако искате да приберете тежките зимни стоки през лятото –  определено трябва да изперете дрехите си от вълна преди това. Защото телесните мазнини, пърхота и други подобни привличат молците още повече. Също така трябва редовно да проветрявате гардероба си и дрехите си. Така че можете ефективно да предотвратите молци.

Сашета с лавандула и др. – Избягвайте дупките от молец с помощта на малки трикове

Има и редица лекарства, които молците за дрехи изобщо не харесват, като например:

Масло от лавандула : Това натурално масло може да се използва профилактично. Просто сложете няколко капки масло от лавандула върху хартиена носна кърпа и го поставете в гардероба с дрехите ви.

Маслото от кедър, нийм и каменен бор също са идеални. Колкото по-висок е процентът на етеричните масла, толкова по-добре.

Тези натурални средства ще прогонят МОЛЦИТЕ завинаги

Сашета с лавандула : Сашета с лавандула също са се доказали и постигат подобен ефект. Просто го закачете в гардероба – възможно най-близо до вашите памучни и вълнени дрехи.

Каменният бор е друг вариант. Има антибактериално и биоцидно действие срещу досадните молци. Достатъчно е малко кубче от бор, прикрепено например към закачалка за дрехи.

Ако молците вече са били активни, за съжаление единственото нещо, което помага е найлонова торбичка, която, когато е затворена, предпазва памучните тениски от по-нататъшно заразяване с молци. Но в крайна сметка добрата новина: дупките от молец в мериносовата вълна могат лесно да бъдат запушени. С малко ръчни умения можете лесно да направите това с тънка копринена нишка от същия цвят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да пием чай правилно?
Как да пием чай правилно?

За много хора чаят сутрин е неразделна част от закуската и своеобразен ритуал. Но малко хора знаят, че неправилният прием на чай може да навреди...