Как да се справим с мухъла в банята?

2387
Как да се справим с мухъла в банята?
Снимка: iStock

Центърът за контрол и превенция на заболяванията сочи мухъла в жилищните сгради и тези за обществено ползване не просто като загрозяващ козметичен дефект, но и като източник на заболявания и здравословни проблеми – от незначителни до сериозни. Докато при едни мухълът може да причини неприятните, но не и застрашаващи живота запушен нос, възпалено гърло, кашлица, парене на очите или кожен обрив, то при хората с алергия към мухъл или при пациентите, страдащи от астма мухълът може да доведе до тежки реакции.

Мухълът е и сериозна заплаха за страдащите от хронични белодробни заболявания и за пациентите с компрометирана имунна система поради лечение на някакво заболяване, прием на медикаменти за потискане на имунната система и т.н.  И това, че плесените съществуват от милиони години и можем да ги внесем в домовете си с дрехите си или да проникнат през прозорци, вентилационни отвори, климатични системи и прочие, съвсем не е оправдание да оставим мухъла да вирее и да се развива в дома ни и в обществените сгради.

През 2009 г. Световната здравна организация издаде допълнителни насоки за качеството на въздуха в помещенията по отношение на влага и мухъл, с което се налагат стандарти и правила и справянето с мухъла става не просто въпрос на личен избор в много държави.

Мухълът може да се развие във всяко помещение, както и на открито, но особено главоболие създава мухълът в банята, където топлината и влагата са идеални за процъфтяването му. Ако намери и подходяща хранителна среда, каквато се явяват някои строителни материали, то развитието и превръщането му в проблем, е сигурно.

 

Мухъла в банята – как да се справим с тази опасност за здравето?

Освен директната борба и почистване на мухъла в банята, които също са важна стъпка от решаването на проблема, има и превантивни дейности, които може да предприемете.

1.       Планирайте ремонтните дейности мъдро, като избирате материали, които не са „вкусни“ за мухъла. Много строителни материали осигуряват подходящи хранителни вещества, които насърчават развитието на мухъла като мокрите целулозни материали, картон, таванни плочи, бои, тапети, изолационни материали, гипсокартон. Преди ремонт говорете със специалистите, за да ви препоръчат материали, които няма да подхранват мухла в банята и дома ви.

2.       Не допускайте прекомерна влага. Ясно е, че това е баня, но има начини да намалите нивата на влага – проветрение, вентилатор, влагоабсорбатор,  намиране на друго място за съхнещите дрехи, душ кабина, която да не допуска парата в цялото помещение и т.н.

3.       Не допускайте течове в дома си и в банята. Дори да става дума за само капка, оправете проблема и не оставяйте тази капка да превърне мокрите помещения в дома ви в благоприятна среда за развитието на мухъл.

4.       Кондензът също може да се превърне в среда за развитието на мухъл в банята, проучете как да се справите с него, за да не се превърне в по-сериозен проблем.

5.       Имайте предвид, че не само къпането, но и готвенето на котлон, сушенето на прането, поливането на много стайни растения и дори дишането повишават нивата на влага в дома ви. Покупката на уред, абсорбиращ влагата, е инвестиция за здравето ви.

Ако се чудите как да почистите мухъла в банята и да се отървете от него завинаги, то тези съвети ще ви помогнат:

  • Действайте бързо и не отлагайте почистването за ваканцията, лятната отпуска или до даден бъдещ момент.
  • Заменете всички мухлясали килими, изолация, таванни плочки или стенни плоскости с нови, за да изкорените проблема изцяло. Не отлагайте това решение до заплата, увеличение на заплатата и прочие. Ако се налага, подменете мухлясалите материали на кредит. Дори с лихвите кредитът ще ви излезне по-евтин от борбата с мухъла и последствията от него в дългосрочен план.
  • Ако мухълът не е плъзнал навсякъде, а сте забелязали само наченките му, може да го почистите вместо да изхвърляте и подменяте мебели и стенни плоскости. Тази възможност прави внимателното оглеждане на помещенията и особено на мокрите помещения от ключово значение. Не пестете време и усилия, а често надничайте какво се крие под мивката или в онези ъгълчета, които са невидими, без да положите целенасочени усилия да надникнете.
  • Не пропускайте личните предпазни средства, когато ще почиствате мухъл. Ръкавици и маска са достатъчна защита. Добре е да работите и на отворени прозорци.
  • Изберете правилния препарат за почистване на мухъл или си пригответе домашен с белина. Имайте предвид, че тя не е подходяща за всички повърхности, така че деликатните ще изискват да изберете продукт за тях от търговската мрежа.
  • Осигурете бързо изсушавате на почистените от мухъл зони, те не трябва да остават мокри или влажни дълго време.
  • Уверете се, че не е останала и следа от мухъла. Ако има останало дори незначително петънце, то проблемът ще се завърне, тъй като мухълът ще се развие отново.
  • Ако имате здравословни проблеми и симптоми, които считате, че са следствие на мухъла, потърсете лекарска помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com